Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Олександрівській ГЕС - 20 років
AA

Олександрівській ГЕС - 20 років

Олександрівській гідроелектростанції, яка входить до складу каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу, виповнилося 20 років. 27 квітня 1999 року її було введено в промислову експлуатацію. Колектив гідроелектростанції зустрів ювілейну подію з гарними виробничими та економічними показниками, новими ідеями та планами на майбутнє.

Олександрівська гідроелектростанція - важливий енергетичний об'єкт у складі Южно-Українського енергокомплексу. Вона правонаступниця Вознесенської ГЕС на Південному Бузі - першої української ГЕС, побудованої в 1927 році за планом ГОЕЛРО. Зведена поряд зі станцією-ветераном, що виробила свій ресурс, ОГЕС теж стала первістком. До списку гідроенергетичних об'єктів незалежної України Олександрівську ГЕС внесено під №1.

Нині ОГЕС щорічно генерує більше 30 млн кВт·год. електроенергії. Це складає чверть від планових показників з виробітку каскаду ГЕС-ГАЕС, до складу якого сьогодні також входять два гідроагрегати Ташлицької ГАЕС. А з початку експлуатації Олександрівська ГЕС виробила більше 600 млн кВт·год.

Успіхи колективу Олександрівського гідровузла пов'язані з безпечною та надійною експлуатацією обладнання, з його ремонтом, технічним обслуговуванням, модернізацією і підвищенням надійності. За інформацією начальника ОГЕС Богдана Солтановського, минулоріч на гідроелектростанції провели реконструкцію системи постійного струму - замінили щит постійного струму, акумуляторну батарею, кабельну продукцію та ін.; у планах виконати технічне переоснащення системи регулювання, технологічної автоматики, захисту та синхронізації гідроагрегату №1. «Розпочати ці роботи плануємо вже в поточному році. Наразі триває підготовка до закупівлі основного обладнання та матеріалів. Наступного року маємо намір виконати монтажні та пусконалагоджувальні заходи. А якщо дивитися на віддалену перспективу, то аналогічні модернізаційні роботи в 2020-2021 роках хочемо виконати на гідроагрегаті №2. Сьогодні ми впевнено рухаємося до реалізації цих планів», - констатує Б.Солтановський.

Серед головних завдань ОГЕС підтримка рівня води для Ташлицької ГАЕС, з якою гідроелектростанція працює в тісній зв'язці. Олександрівське водосховище служить для ТГАЕС нижньою водоймою. Розташоване воно в каньйоні річки Південний Буг і входить до складу гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу.

Крім того Олександрівський гідровузол використовується як захисний бар'єр у періоди високих весняних паводків та як водний акумулятор під час літніх посух. В паводкові періоди у водоймищі акумулюється додатковий об'єм води – понад 13 млн кубометрів, який в літню межень використовується для потреб народного господарства Миколаївської області, зокрема, для забезпечення необхідної витрати води в нижній течії Південного Бугу та недопущення загострення водогосподарської обстановки в прилеглих населених пунктах. Ця процедура стала можливою з 2010 року, коли Олександрівське водосховище було заповнене до позначки 16 метрів.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...