Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Олександрівській ГЕС - 20 років

02.05.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Олександрівській гідроелектростанції, яка входить до складу каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу, виповнилося 20 років. 27 квітня 1999 року її було введено в промислову експлуатацію. Колектив гідроелектростанції зустрів ювілейну подію з гарними виробничими та економічними показниками, новими ідеями та планами на майбутнє.

Олександрівська гідроелектростанція - важливий енергетичний об'єкт у складі Южно-Українського енергокомплексу. Вона правонаступниця Вознесенської ГЕС на Південному Бузі - першої української ГЕС, побудованої в 1927 році за планом ГОЕЛРО. Зведена поряд зі станцією-ветераном, що виробила свій ресурс, ОГЕС теж стала первістком. До списку гідроенергетичних об'єктів незалежної України Олександрівську ГЕС внесено під №1.

Нині ОГЕС щорічно генерує більше 30 млн кВт·год. електроенергії. Це складає чверть від планових показників з виробітку каскаду ГЕС-ГАЕС, до складу якого сьогодні також входять два гідроагрегати Ташлицької ГАЕС. А з початку експлуатації Олександрівська ГЕС виробила більше 600 млн кВт·год.

Успіхи колективу Олександрівського гідровузла пов'язані з безпечною та надійною експлуатацією обладнання, з його ремонтом, технічним обслуговуванням, модернізацією і підвищенням надійності. За інформацією начальника ОГЕС Богдана Солтановського, минулоріч на гідроелектростанції провели реконструкцію системи постійного струму - замінили щит постійного струму, акумуляторну батарею, кабельну продукцію та ін.; у планах виконати технічне переоснащення системи регулювання, технологічної автоматики, захисту та синхронізації гідроагрегату №1. «Розпочати ці роботи плануємо вже в поточному році. Наразі триває підготовка до закупівлі основного обладнання та матеріалів. Наступного року маємо намір виконати монтажні та пусконалагоджувальні заходи. А якщо дивитися на віддалену перспективу, то аналогічні модернізаційні роботи в 2020-2021 роках хочемо виконати на гідроагрегаті №2. Сьогодні ми впевнено рухаємося до реалізації цих планів», - констатує Б.Солтановський.

Серед головних завдань ОГЕС підтримка рівня води для Ташлицької ГАЕС, з якою гідроелектростанція працює в тісній зв'язці. Олександрівське водосховище служить для ТГАЕС нижньою водоймою. Розташоване воно в каньйоні річки Південний Буг і входить до складу гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу.

Крім того Олександрівський гідровузол використовується як захисний бар'єр у періоди високих весняних паводків та як водний акумулятор під час літніх посух. В паводкові періоди у водоймищі акумулюється додатковий об'єм води – понад 13 млн кубометрів, який в літню межень використовується для потреб народного господарства Миколаївської області, зокрема, для забезпечення необхідної витрати води в нижній течії Південного Бугу та недопущення загострення водогосподарської обстановки в прилеглих населених пунктах. Ця процедура стала можливою з 2010 року, коли Олександрівське водосховище було заповнене до позначки 16 метрів.