Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Жителі Арбузинки визнали громадські слухання з питання обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС такими, що відбулися
AA

Жителі Арбузинки визнали громадські слухання з питання обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС такими, що відбулися

Арбузинська громада 22 жовтня заслухала звіт провідних фахівців ЮУАЕС з питання обґрунтування безпеки продовження експлуатації енергоблока №3 у надпроєктний період. Атомники надали вичерпну інформацію про заходи, які реалізовані задля підвищення безпеки ядерної установки в рамках підготовки до пролонгації її виробничого ресурсу, розповіли про енергетичну стратегію України, про переваги та недоліки різних видів генерації, тенденції світової енергетики. Слово брали й представники екологічних організацій. Були виказані зауваження та пропозиції.

Жителі Арбузинки не вперше беруть участь у громадських слуханнях з продовження строку експлуатації атомних енергоблоків сусідньої з ними АЕС. Вони вже давали свою згоду на надпроєктну експлуатацію перших двох «мільйонників» підприємства і мають підтверження їх стабільної позаресурсної роботи. Енергоблоки №1 та 2 після продовження строку експлуатації вже не один рік надійно працюють і забезпечують країну електроенергією. Чимало мешканців району працюють на атомній електростанції. Тому, за словами голови Арбузинської райради Володимира Кошетаря, ставлення до продовження строку експлуатації енергоблока №3 у більшості обізнаних членів громади позитивне. «Я вам скажу, що люди з розумінням ставляться до цього питання, цікавляться. Дякую Вам за те, що надаєте інформацію. Хотілося б, щоб більше висвітлювалось це питання в районній газеті «Нове життя». Все-таки треба продовжувати термін дії третього енергоблока, проводити всі операції, що потрібні для цього».

Справа продовження строку експлуатації енергоблоків – не забаганка атомників, а виконання державного замовлення, яке визначене Енергетичною стратегією України до 2035 року і реалізується на підставі Європейської нормативної бази, розробленої Міжнародною агенцією з атомної енергії. В Україні на сьогодні вже продовжено термін експлуатації 10 з 15 діючих атомних енергоблоків. Усі АЕС, які приймали міжнародні місії МАГАТЕ та ВАО АЕС, отримали високу оцінку рівня безпеки від фахівців світового рівня, і, в першу чергу, на блоках з продовженим строком експлуатації.

Кожне джерело виробництва електроенергії має свої переваги і недоліки. Та слід пам’ятати, що атомна генерація, яка забезпечує більше половини всієї електроенергії в країні, є стабілізуючим фактором економіки держави, посилює її енергетичну незалежність. Це низьковуглецеве джерело доступної енергії може протистояти кліматичним змінам. Альтернативи атомній генерації сьогодні ще не знайдено. Відновлювальна енергетика не здатна забезпечувати промислове виробництво, бо є малопотужною і дороговартісною. «Ми з вами продовжували перший енергоблок, потім - другий, у нас вже сформована думка з цього приводу. Не тільки українські організації слідкують за цим процесом, а й міжнародні. І повірте, вони серйозно контролюють такі питання,- звернувся до громади голова Арбузинської селищної ради Євгеній Травянко. - Єдине, хочу додати, що атомна станція розташована на території Арбузинського району і ми входимо до зони спостереження АЕС, тому розраховуємо на продовження отримання соціально-економічної компенсації ризику населення. Останнім часом гроші не в повному обсязі надходять до нас, хоч НАЕК «Енергоатом» добросовісно сплачує кошти. Обласні центри, які не мають до цього відношення, дещо «перетягують» на себе фінансування. Під час роботи зі створення асоціації територій  зон спостереження АЕС України, у якій брали участь представники нашої громади, ми розробили спільну програму дій, щоб відстоювати ті гроші, які нам належать».

За останні роки 8 млн грн з компенсаційних коштів було направлено на полагодження водозабезпечення Арбузинки. Гроші виділялись і на об’єкти соціально-культурного призначення, зокрема, на центральну районну лікарню, Будинок культури тощо. Отже, громада сподівається на подальшу плідну співпрацю.

Під час громадських слухань висловлювались нарікання з приводу відміни пільги на нічний тариф для юридичних осіб. З метою економії очільники громади мали плани на її використання, навіть розробили низку проектів, вклали гроші. У будинок для літніх людей закупили нове електрообладнання, що дозволило б заощаджувати тепло. Вирішили відразу по завершенню заходу направити лист до Верховної Ради України не лише щодо збільшення пільги на оплату електроенергії населенню, а й встановлення її підприємствам і установам зони спостереження. Це дозволить залучати нові інвестиції до Арбузинщини. Наступного місяця члени асоціації територій зони спостереження АЕС України запланували поїздку до Верховної Ради, Кабінету Міністрів України. Громадські слухання ж визнані такими, що відбулися. Насамкінець атомникам побажали успіхів у подальшій роботі, збереження робочих місць, належної заробітної плати.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...