Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-українські фахівці поділилися досвідом експлуатації ядерного палива «Westinghouse»
AA

Южно-українські фахівці поділилися досвідом експлуатації ядерного палива «Westinghouse»

На Южно-Українській АЕС відбулася міжнародна зустріч, присвячена обміну досвідом експлуатації палива «Westinghouse». Для участі в ній атомний майданчик відвідали представники болгарської АЕС «Козлодуй», транснаціональної фірми «Westinghouse», дирекції НАЕК «Енергоатом», а також харківського Центру проектування активних зон реакторів.

У южно-українських фахівців уже накопичений багатий досвід роботи зі змішаними паливними завантаженнями, що складаються з тепловиділяючих збірок (ТВЗ) двох виробників - російської компанії ТВЕЛ і транснаціональної фірми «Westinghouse».  Паливні збірки «Westinghouse» в активній зоні третього енергоблока ЮУАЕС експлуатуються з 2005 року. Станція стала пілотним майданчиком з реалізації проекту диверсифікації ядерного палива для АЕС України та до 2016 року була єдиною, де використовувалося паливо двох виробників.

Завантаження перевантажувальної партії паливних касет альтернативного виробника в другий южно-український блок-мільйонник - у найближчій перспективі. Начальник відділу ядерної безпеки ЮУАЕС Олексій Арванінов повідомляє: «До активної зони енергоблока №2 42 тепловиділяючі збірки «Westinghouse» буде завантажено під час планово-попереджувального ремонту 2016 року в складі 29-го паливного завантаження».

Цього року паливо «Westinghouse» вперше застосоване й на Запорізькій атомній станції - паливні касети цієї фірми завантажено до активної зони її п'ятого енергоблока. Що стосується болгарської АЕС «Козлодуй», то диверсифікація паливних поставок у її фахівців наразі в планах. Тому вони з великою цікавістю вивчали досвід українських колег. Під час зустрічі обговорювалися питання ліцензування та експлуатації ТВЗ, розрахункові методи і комп'ютерні коди для розрахунку параметрів активної зони, робота внутрішньореакторних контрольно-вимірювальних приладів, водно-хімічний режим змішаних активних зон, а також рекомендації зі зберігання та транспортування відпрацьованого ядерного палива.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...