Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українська АЕС готується до ремонту дизель-генераторів
AA

Южно-Українська АЕС готується до ремонту дизель-генераторів

У перебігу ремонтної кампанії 2019 року на ЮУАЕС серед інших робіт на резервних дизель-електричних станціях (РДЕС) належить виконати плановий ремонт дизельних двигунів. У рамках підготовки до цих робіт на підприємстві побували представники компанії Wärtsilä - переможця тендеру на постачання запасних частин для РДЕС ЮУАЕС.

У поточному році заплановані ремонти двох дизельних двигунів 12ZV40/48: капітальний ремонт для дизель-генератора (ДГ) другої системи безпеки енергоблока №3 і середній ремонт для ДГ другої системи безпеки енергоблока №2.

Дизель-генератори призначені для подачі електричного живлення на системи безпеки у разі їх знеструмлення для розхолоджування і безпечної зупинки реактора. «РДЕС входять до складу систем безпеки. Відповідальність за їхню надійну та бездоганну роботу найвища, тож запчастини, які постачатимуться для їх ремонту, мають бути найвищої якості. Капремонт РДЕС другої системи безпеки енергоблока №3, який готується до довгострокової експлуатації, має продовжити термін служби на 10 років», - пояснює перший заступник начальника електричного цеху ВП ЮУАЕС Сергій Денисов.

Персонал Южно-Української АЕС має багатий досвід проведення планових ремонтів дизель-генераторів, у тому числі в рамках підготовки до довгострокової експлуатації енергоблоків. «Щоб продовжити термін служби дизеля на 3-му блоці, буде виконано повне розбирання і дефектування всіх  12-ти циліндрів. Для нас це вже стандартна процедура. На першому та другому блоках ми її вже виконували. І дизелі успішно пройшли продовження терміну експлуатації», -  доповнює Сергій Денисов.

За інформацією фахівців ЮУАЕС, специфікація замовлення на ЗІП (запчастини, інструменти, приладдя) для дизель-агрегатів 12ZV40/48 у 2019 році складається з більш як 200 позицій. Заміні, перш за все, підлягають запчастини, що піддаються найбільшому навантаженню під час роботи РДЕС, а також ті, які буде віддефектовано при розбиранні. Візит представників Wärtsilä організовано для уточнення технічних параметрів запасних частин. Перше постачання на ЮУАЕС заплановане на кінець квітня.

Меморандум про взаєморозуміння в галузі ядерної енергетики та угоду про конфіденційність між державним підприємством НАЕК «Енергоатом» і світовим лідером з виробництва дизель-генераторних установок компанією Wärtsilä були підписані 9 листопада 2018 року. До початку переговорного процесу в тендерах на постачання комплектів запасних частин для дизелів, що працюють на ЮУАЕС, брали участь, в основному, посередники. Участь в торгах безпосереднього виробника дозволяє істотно зменшити вартість необхідних ЗІП.

Запчастини, деталі та дизель-генератори виробництва Wärtsilä застосовуються як на європейських АЕС - у Бельгії, Болгарії, Іспанії, Німеччині, Словаччині, Чехії, Україні, Фінляндії, Франції, Швеції, так і в США, Китаї, Кореї, Індії.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...