Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Рік пам’яті. Дружина загиблого бійця - працівника ВП ПАЕС відкриває експозицію-присвяту
AA

Рік пам’яті. Дружина загиблого бійця - працівника ВП ПАЕС відкриває експозицію-присвяту

23 лютого 2023 року Людмила Тарба втратила на війні свого чоловіка. Юрій Тарба був працівником Південноукраїнської АЕС. Рік по тому дружина згадує  їх щасливі миті, бойовий шлях захисника та непоправну втрату. До річниці загибелі коханого жінка організовує першу фотовиставку-присвяту робіт самого Героя.

Юрій працював маневровим диспетчером залізничної станції автотранспортного господарства ПАЕС. Його давнішнім захопленням була фотографія. Якийсь час він навіть був позаштатним фотокором газети «Атомник України». До річниці загибелі чоловіка Людмила вирішила присвятити пам’яті Юрія виставку його фоторобіт. «Я розумію, що він хотів би, аби я не зупинялася, а йшла далі. Розвивалася, виховувала дітей, жила. Ця фотовиставка – це символічне продовження його життя», – розмірковує жінка.

Людмила познайомилася з Юрієм коли їй було 16-ть. Почали зустрічатися. Він завжди хотів служити в армії, але 18-річного хлопця визнали непридатним для проходження військової служби через травму ока, отриману в дитинстві.

2013 року Юрій став учасником протестів на Євромайдані, фотографував. Коли розпочалися події на Сході країни, пішов добровольцем у зону АТО. «Він хотів туди настільки сильно, що я дивувалася. Я вперше побачила на його очах сльози. Патріотами, ймовірніше, народжуються», – каже Людмила.

Коли агресія росії набула масштабного характеру, захисник вступив до лав 80-ої окремої десантно-штурмової бригади. Спочатку був водієм у складі медбригади. Згодом військового перевели на посаду командира групи. Боєць із позивним «Матрос» воював у найпекельніших фронтових точках. Брав участь у звільненні Харківщини. Удома чекали дружина, двоє дітей, батьки. Розлука трансформувала відносини в онлайн-формат.

23 лютого 2023 року захисник Юрій Тарба прийняв свій останній бій під Бахмутом. «Він загинув від багатокульового поранення. Одна з куль потрапила в грудну клітку й розірвала армійський жетон, який висів на шиї», – розповідає Людмила. Син загиблого захисника Владислав Тарба ділиться: «У той день наче земля провалилась під ногами. Але я розумів, мені не можна падати духом, тому що я один чоловік у сім’ї. Тато був принциповим, чесним, а найперше – гуманним».

«Грані творчості життя Юрія Тарби». Так назвала дружина першу експозицію фотохудожника через багатогранність його натури. Виставка охоплює дев’ять тематичних блоків. Провідним жанром його робіт стало макрофотографування тварин та рослин. Мистецьку акцію організатори приурочили до другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Відкриття виставки відбудеться 24 лютого й триватиме до 23 березня.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...