Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Президент Енергоатома провів виїзну нараду на Южно-Українському енергокомплексі
AA

Президент Енергоатома провів виїзну нараду на Южно-Українському енергокомплексі

На Южно-Українському енергокомплексі 3 жовтня відбулась виїзна нарада керівників дирекції НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом енергокомпанії Юрієм Недашковським. Головним питанням порядку денного був стан підготовки енергоблока №3 ЮУАЕС до продовження строку експлуатації.

Проектний термін експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС завершиться в лютому 2020 року. До цього часу южноукраїнські енергетики мають намір виконати всі необхідні заходи та отримати ліцензію на його довгострокову експлуатацію. Це так званий «перший шлях», коли ліцензія видається до завершення проектного строку. Наразі енергоблок №3 ЮУАЕС перебуває в тривалому планово-попереджувальному ремонті (ППР), який орієнтований саме на продовження строку експлуатації. Триває активна фаза заміни, реконструкції та модернізації обладнання для приведення його у відповідність до сучасних вимог і норм безпеки. Учасники наради детально обговорили інжинірингові заходи та заходи з підвищення безпеки, які проводяться на ЮУАЕС. Загалом на енергоблоці №3 ЮУАЕС згідно з програмою підготовки до довгострокової експлуатації заплановано виконати 101 захід. 96 з них входять до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзППБ), 16 - до так званих «постфукусімських» заходів, 10 – протипожежних. Южноукраїнські атомники також в повному обсязі здійснили кваліфікацію обладнання та розробили звіти за всіма факторами (14 факторів і комплексний аналіз) Звіту з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) – документа, на підставі якого Державна інспекція ядерного регулювання України ухвалюватиме рішення щодо можливості продовження строку експлуатації енергоблока.

«За результатами наради я бачу, що темп робіт взятий достатньо хороший, роботи в цілому укомплектовані. Є ще низка питань, але є всі підстави вважати, що ППР, орієнтований на продовження строку служби, буде закінчено вчасно і ми отримаємо ліцензію на продовжений термін експлуатації за першим варіантом, тобто, до завершення проєктного строку», - зауважив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

Серед проблемних питань учасники наради виокремили недостатнє фінансування, як наслідок – заборгованість перед підрядними ремонтними організаціями. Цьому передувала низка об’єктивних причин, серед яких накопичена заборгованість Енергоринку перед Енергоатомом та покладені державою на компанію непомірні публічні спеціальні зобов’язання з продажу електроенергії за фіксованою ціною. Президент запевнив, що за можливості, фінансування буде врегульовано, адже продовження терміну експлуатації енергоблока №3 наразі є пріоритетним питанням для енергокомпанії.

Також на нараді відзвітували, що в зоні спостереження Южно-Української АЕС розпочалися громадські слухання з розгляду матеріалів щодо обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 та можливого впливу на навколишнє середовище. Ця процедура передбачена законодавством України, і передує отриманню дозволу на довгострокову експлуатацію атомного блока. Загалом обговорення має пройти у десяти громадах.

Представники дирекції НАЕК «Енергоатом» також здійснили обхід обладнання енергоблока №3. У машинній залі їм продемонстрували замінений конденсатор турбіни та перші результати гідродинамічного очищення трубопроводів і внутрішніх порожнин обладнання систем змащення турбін, яке проводить польська компанія Ecol Sp/z.o.o., на блочному щиті керування - реконструкцію системи нормальної експлуатації реакторного відділення, яку здійснює НВП «Радій».

Президент Енергоатома, крім того, відвідав будівельний майданчик, де реалізується проєкт реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС.

«На цьому об’єкті стан справ непоганий. Якщо говорити про бризкальні басейни – там доволі хороша готовність по двом картам. Якщо говорити по насосній станції – теж іде підготовка до встановлення закладних частин насосного обладнання з тим, щоб до кінця року ми могли змонтувати власне, насоси. Проблеми тут аналогічні - фінансування. По суті, ми не отримуємо ті кошти, які були передбачені фінансовим планом, затвердженим на цей рік. Зараз готується коригування до фінансового плану, де буде враховано те, що майже 10 мільярдів товарної продукції з нас знято. Ми були змушені на ходу коригувати фінансування всіх заходів і це, звичайно, позначилось і на темпах робіт, які виконують будівельники на цьому стратегічному для нас об’єкті. У мене була зустріч з керівництвом будівельно-монтажних організацій. Я переконав їх, що темпи робіт треба нарощувати, та запевнив, що з усіма боргами, які на сьогодні накопичились, ми, звичайно, розрахуємось. Але для цього нам потрібен час, нам необхідно запустити блоки в роботу, які зараз знаходяться в планових ремонтах. Це дозволить збільшити відпуск товарної продукції і відповідно, зросте обсяг коштів, які надходять», - розповів президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...