Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Перший енергоблок ЮУАЕС введений у промислову експлуатацію на підвищеній потужності
AA

Перший енергоблок ЮУАЕС введений у промислову експлуатацію на підвищеній потужності

Держатомрегулювання України (ДІЯРУ) затверджено технічне рішення про введення енергоблока №1 Южно-Української АЕС в промислову експлуатацію на дозволеній тепловій потужності 3045 МВт.      

Ухваленому 23 грудня 2019 року рішенню ДІЯРУ передували 3 роки успішної дослідної експлуатації першого блока на 101,5% проєктної потужності. «Робота була виконана колосальна. Концепція, закладена в основу підвищення встановленої потужності енергоблока №1, полягала в підвищенні точності вимірюваних параметрів, що впливають на теплову потужність, а також у заміні контрольно-вимірювальних приладів, які дозволяли цю точність підвищити. Дослідна експлуатація, що розпочалася в листопаді 2016 року, підтвердила: ми обрали вірний шлях»,  - констатує заступник головного інженера ЮУАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Олексій Арванінов.

Сама ж робота над концепцією підвищення потужності розпочалася ще 2007 року. Її розробку, подальший супровід втілення та обґрунтування в ДІЯРУ взяли на себе фахівці двох підрозділів ЮУАЕС – відділу ядерної безпеки та служби аналізу безпеки. Дослідна експлуатація першого блока на підвищеній потужності, а згодом і приймальні випробування виконувались за спеціально розробленими програмами.

Отримані результати було викладено в Звіті про дослідну експлуатацію енергоблока №1 на потужності 3045 МВт і остаточному Звіті з аналізу безпеки (ЗАБ) - двох головних документах, що стали підґрунтям для рішення Держатомрегулювання про переведення першого южно-українського «мільйонника» в промислову експлуатацію на підвищеному рівні потужності. У ЗАБ, зокрема, зазначено, що впроваджені проєктні рішення відповідають вимогам забезпечення безпеки на системах і обладнанні АЕС, негативний вплив модифікації на проєктні характеристики модифікованої системи відсутній.   

Блок №1 ЮУАЕС є пілотним у компанії «Енергоатом» в рамках діяльності з підвищення рівня потужності для блоків малої серії. На черзі – другий южно-український «мільйонник». Його дослідна експлуатація на 3045 теплових мегаватах, що розпочалася в березні 2019 року, триває успішно. 

45 надпроєктних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...