Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Перша жінка з Південноукраїнської АЕС у лавах ЗСУ
AA

Перша жінка з Південноукраїнської АЕС у лавах ЗСУ

6 грудня відзначається День Збройних сил України. Свято, яке нині поза гендером. Жінки все частіше воліють йти на війну, захищати рідну землю від загарбника. Одна з таких відчайдух - Ольга Парфьонова. Це перша жінка з Південноукраїнської АЕС у лавах ЗСУ. Загалом на захист України вже стало 213 працівників Південноукраїнського енергокомплексу.

Уже четвертий місяць жінка служить у Повітряних силах України на посаді стрільчині, у  званні поки що солдатки. Її навіть встигли охрестити позивним «Княгиня». З початком війни Ольгу охопив розпач через побоювання за 13-річну доньку Вероніку, яку виховує самотужки. Поступово материнський інстинкт трансформувався у бажання піти на війну. «Це був дуже довгий шлях. Я нікому не казала. Тільки батьки мої про це знали та дитина. Все. Влітку в мене була відпустка, яку я всю використала, щоб потрапити до ЗСУ», - розповідає стрільчиня Повітряних сил Збройних Сил України Ольга Парфьонова.

Потрапити до ЗСУ виявилося не так вже й легко. Ким служитиме, де – чіткого плану в 36-річної бійчині не було. Після довгих бюрократичних поневірянь Оля, зрештою, потрапила на півторамісячне навчання - базову військову підготовку. «Дуже сподобалося, як кажуть, «зайшло». Коли телефонувала мама, вона по голосу чула, що мені це припало до душі. Стріляти завжди подобалося, але стріляла я тільки в тирі», - каже військова.

Ользі до однострою не звикати. Сім років працювала на посаді контролера в загоні відомчої воєнізованої охорони ВП ПАЕС, зараз - стрільчиня в ЗСУ. Поки що служить у тиловій частині, але будь-якого моменту умовно безпечне місце може змінити на «нульовий» рубіж. Зізнається, страх є, але вороття немає. Та й батьки, нарешті, змирилися з непростим рішенням доньки. «Батьки були дуже проти, особливо тато. Він спочатку злився на мене. Але зараз, коли я поїхала на навчання, вони трохи заспокоїлися. Підтримують мене, допомагають. Я навіть за собою помітила, що спокійнішою стала, коли пішла служити», - розповідає військова.

У частині, де служить Ольга, жінок чимало. Посади різні, як і вікова категорія. Гендерної дискримінації, каже, не помітила. Під час виконання бойового завдання чоловіки-колеги намагаються ставитись як до рівного бійця, але й не забувають, що перед ними жінка. «Вони оберігають, хочуть пригостити чимось смачненьким. Завжди щось мені приносять: цукерки, шоколадки, булочки - бо я худенька. Дуже хлопці класні. Мені пощастило з ними», - ділиться захисниця.

Загалом в Україні у лавах ЗСУ майже 43 тисячі військовослужбовиць, з них 5 тисяч - безпосередньо на фронті. Можливо, у такий спосіб слабка стать і реалізує своє право на самовизначення, але нехай це буде не на війні.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...