Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС обговорили шляхи підвищення потужності енергоблока №3
AA

На Южно-Українській АЕС обговорили шляхи підвищення потужності енергоблока №3

Фахівці Южно-Української атомної станції разом з представниками компанії «GE Power» (Польща) обговорили технічні питання реалізації проекту підвищення потужності енергоблока №3. У рамках чергового візиту на ЮУАЕС, який проходив з 9 по 10 квітня, спеціалісти польського підрозділу компанії «GE Power» представили низку технічних рішень щодо модернізації генератора третього атомного «мільйонника» з метою підвищення надійності його роботи та забезпечення умов для підвищення потужності до 1100 МВт у майбутньому.

«Сьогодні ми підходимо до зазначеної теми в дещо інших умовах. Днями вийшов Указ Президента України, в якому чітко зазначено, що підвищення потужності вітчизняних енергоблоків є пріоритетним завданням Кабінету Міністрів. Отже, тепер ми маємо не лише ініціативу з боку компанії «Енергоатом», а й підтримку з боку керівництва держави», - зазначив на зустрічі головний інженер ВП ЮУАЕС Микола Феофентов. 

У процесі дводенних перемовин йшлося про концептуальні технічні рішення та потенційні обсяги модернізації генератора, які плануються до реалізації зі збереженням  існуючого фундаменту та в рамках існуючих габаритів для досягнення поставленої мети. Запропоновані рішення раніше були застосовані компанією «GE Power» під час виконання модернізаційних робіт на 2-х енергоблоках АЕС KKW LEIBSTAT (Швеція), тож є апробованою практикою. За результатами візиту підписано протокол, відповідно до якого компанія «GE Power» (Польща) найближчим часом надасть завершену технічну пропозицію з модернізації генератора.

Енергоблок №3 ЮУАЕС призначено пілотним у роботах зі збільшення потужності  українських АЕС у рамках проекту «Енергетичний міст «Україна-ЄС».  Для компенсації експортної генерації, яку має забезпечити  блок №2 Хмельницької АЕС, компанія має намір збільшити енерговиробіток решти ядерних блоків України шляхом підвищення ефективності їхньої роботи та рівня номінальної потужності.

Такий вибір, перш за все, пов'язаний з використанням палива компанії Westinghouse. Третій южно-український - єдиний вітчизняний атомний блок, активну зону якого повністю завантажено тепловиділяючими збірками  Westinghouse (ТВЗ-WR). За розрахунками фахівців, паливо вказаної конструкції дозволяє підвищити потужність блока-мільйонника №3 ЮУАЕС до 107% без зміни конструкції ТВЗ-WR.

При цьому підвищення потужності енергоблока неможливе без масштабної модернізації «турбінного острова» в цілому, та його електричної частини, зокрема. Модернізація генератора є важливою складовою цієї роботи. Свої пропозиції щодо такої модернізації Южно-Українській АЕС запропонувала компанія General Electric Power, співпраця з якою триває з 2016 року в рамках підписаного меморандуму про взаєморозуміння в галузі атомної енергетики.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...