Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС триває модернізація системи фізичного захисту
AA

На ЮУАЕС триває модернізація системи фізичного захисту

2 серпня на Южно-Українській АЕС пройшла робоча зустріч за участі представників Товариства з безпеки установок і реакторів (GRS mbH, Німеччина), фірми Sommer (Німеччина) та фахівців ВП ЮУАЕС. Предметом обговорення став черговий етап модернізації системи фізичного захисту підприємства. В кінці липня на ЮУАЕС у контексті міжнародної співпраці в царині ядерного фізичного захисту надійшли 10 захисних броньованих кабін, призначених для військової частини 3044, що охороняє об'єкти атомної станції. Поставку здійснено в рамках ініціативи G7 «Глобальне партнерство проти поширення зброї та матеріалів масового знищення».

Відкриваючи зустріч, генеральний директор ВП «Южно-Українська АЕС» Володимир Лісніченко від імені керівництва ДП НАЕК «Енергоатом» і колективу атомної станції подякував німецьким партнерам за реалізацію проекту в короткі терміни, а також висловив надію, що плідна українсько-німецька співпраця в царині модернізації системи фізичного захисту АЕС продовжиться й надалі.

- Южно-Українська атомна станція першою серед вітчизняних АЕС у рамках міжнародної технічної допомоги отримала обладнання подібного класу, - повідомляє начальник служби фізичного захисту ВП ЮУАЕС Василь Левицький. - У процесі реалізації цього проекту ми довели, що можемо співпрацювати конструктивно та оперативно: від етапу проектування до поставок готової продукції. Сьогодні в переліку наших першочергових завдань - введення в експлуатацію захисних броньованих кабін у найкоротші терміни. Цим ми підтвердимо міжнародним колегам, що вміємо цінувати надану нам допомогу та здатні продовжувати роботу над новими проектами.

Головна перевага нових кабін в тому, що вони куленепробивні. За словами В.Левицького, останні події на сході країни та світу в цілому свідчать, що сьогодні треба відходити від застарілих принципів охорони ядерних об'єктів і бути готовим до будь-якого розвитку ситуації. Тому захисні кабіни призначені в тому числі й для захисту бійців групи швидкого реагування під час несення служби на об'єктах ЮУАЕС.

Під час зустрічі німецький експерт з фізичного захисту Франк Вернесе повідомив, що з Южно-Українською АЕС, де належало провести модернізацію системи фіззахисту, він познайомився півтора роки тому. «Тоді було визначено пріоритети та шляхи конкретної реалізації проекту, а сьогодні ми передали підприємству вже готове обладнання, - зазначив Ф.Вернесе. - Ці кабіни суттєво підвищать рівень надійності фізичного захисту атомної станції».

Представник виробника обладнання фірми Sommer Уве Франке звернув увагу на те, що в роботі над кабінами для ЮУАЕС німецькі фахівці використали всі позитивні напрацювання, надбані під час реалізації інших проектів: фірма має багаторічний досвід поставок аналогічного обладнання для атомних станцій Фінляндії, Франції та Німеччини. Зокрема, подібні кабіни встановлено на АЕС-побратимові Южно-Української атомної станції - німецькій АЕС «Гронде».

Наступний візит німецьких фахівців на ЮУАЕС планується спільно з представником Міністерства закордонних справ Німеччини. Під час цієї зустрічі буде визначено нові кроки подальшої співпраці.

У рамках реалізації проекту з модернізації фізичного захисту на южно-українському майданчику вже реконструйовано систему доступу персоналу на територію атомної станції, зокрема, замінено застаріле обладнання, оновлено контрольно-перепускні пункти. Серед іншого на них змонтовано систему цілодобового відеоспостереження. Наступним комплексом робіт стане посилення захисту особливо важливих зон АЕС - створення системи контролю доступу на енергоблоки. Модернізація виконується за рахунок коштів НАЕК «Енергоатом» і технічної допомоги США. Термін завершення вказаного проекту - 2021 рік.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...