Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС джерела іонізуючого випромінювання використовуються з додержанням вимог
AA

На ЮУАЕС джерела іонізуючого випромінювання використовуються з додержанням вимог

На Южно-Українській АЕС джерела іонізуючого випромінювання застосовуються з додержанням вимог законодавства у сфері безпеки використання ядерної енергії. Такого висновку дійшли експерти Південної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки (на правах самостійного управління), які 22-24 вересня провели планову перевірку підприємства.

Інспекцію проведено у 8 підрозділах: цеху теплової автоматики та вимірювань, службі головного метролога, відділі ліцензування, управлінні з питань аварійної готовності та реагування,  цеху радіаційної безпеки, службі контролю металу, навчально-технічному центрі, службі відомчого нагляду та пожежної безпеки. Комісія вивчила документацію, провела обходи виробничих дільниць і робочих місць, відвідала контрольовану зону АЕС.

У зоні уваги інспекторів були дотримання вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки; виконання умов ліцензій і інших документів дозвільного характеру; забезпечення радіаційної безпеки і радіаційного захисту; рівень аварійної готовності та здатність до ліквідації наслідків радіаційної аварії. Окремими напрямками роботи комісії були функціонування систем підготовки, навчання та перевірки знань з радіаційної безпеки; впровадження програм забезпечення якості та систем управління діяльністю у сфері використання ядерної енергії та культури захищеності джерел іонізуючого випромінювання;  відповідність фактичного обсягу та характеристик таких джерел даним їх обліку та ін.

«Програма перевірки була насиченою, - каже голова комісії, начальник Південної держінспекції – заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Сергій Кобилінський. - Наша інспекція, як і всі регіональні інспекції, спеціалізується на перевірці роботи з джерелами іонізуючого випромінювання – радіонуклідними та генеруючими. Тож, перш за все, ми розглядали Южно-Українську АЕС не як атомну станцію, а як об’єкт, де використовуються зазначені джерела».

Висновки комісії викладені в підсумковому акті перевірки. У документі зазначено,  що діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання у ВП ЮУАЕС здійснюється в цілому відповідно до вимог національного законодавства та згідно з умовами відповідної ліцензії, стан радіаційної безпеки на підприємстві задовільний.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...