Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На другому блоці Южно-Української АЕС модернізовано перевантажувальну машину
AA

На другому блоці Южно-Української АЕС модернізовано перевантажувальну машину

У процесі планово-попереджувального ремонту, що завершився на енергоблоці №2 ЮУАЕС 13 червня, модернізовано перевантажувальну машину (МП) - оновлено її систему управління. Завантаження активної зони реактора виконувалося з застосуванням модифікованого апаратно-програмного комплексу МП. Обладнання відпрацювало чітко, згідно з заданими алгоритмами. Зазначену реконструкцію виконано в рамках програми розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse, а також впровадження технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом з застосуванням контейнерів компанії HOLTEC.

«Виконання програм з розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse та впровадження технології HOLTEC висуває вимоги до перевантажувальної машини  з точки зору обігу нових перевантажувальних виробів. Для забезпечення ядерної безпеки під час експлуатації перевантажувальної машини, виробником системи керування заблокована можливість впливу обслуговуючого персоналу на розширення чи зміну функцій цієї системи - пояснює начальник дільниці перетворювальної техніки та вимірювань електричного цеху ЮУАЕС Володимир Чумак. – Якщо говорити про обсяги модифікації, то мова йде про апаратно-програмний комплекс, його верхній рівень. Тобто, фактично замінено пульт управління, за яким сидить оператор, також модифіковано стійку реєстрації та замінено програмне забезпечення реєстратора».

За словами фахівців, така модернізація дозволяє впровадити в алгоритми керування МП нові перевантажувальні вироби - тепловиділяючі збірки Westinghouse (TВЗ-WR) та контейнер для відпрацьованого ядерного палива (МЦК-31), який впроваджується в рамках реалізації програми HOLTEC. Це дозволяє системі керування автоматично застосовувати необхідні алгоритми управління, включаючи уставки блокування та захисту, в залежності від типу перевантажувального виробу, що особливо важливо в умовах експлуатації так званої «змішаної» активної зони реактора, тобто коли експлуатуються різні типи ТВЗ, різних виробників. Застосування сучасних програмно-технічних засобів дозволило організувати ведення бази даних для відслідковування життєвого циклу ТВЗ у процесі експлуатації на енергоблоці. Розширено також функції реєстрації та архівування роботи перевантажувальної машини.

Загалом проведена модифікація підвищує безпеку виконання транспортно-технологічних операцій шляхом автоматизації процесів, що полегшує функцію оператора.     

Перевантажувальна машина атомного енергоблока - складний робот-маніпулятор, механічна частина якого розташована в центральній залі реактора, пульт управління  встановлений зовні гермооболонки. Налагодження нового обладнання та його комплексні випробування на блоці №2 супроводжували фахівці заводу-виробника – угорської фірми «ЕВІГ». Протягом року оновлена перевантажувальна машина перебуватиме в дослідній експлуатації. Практичні напрацювання та набутий у процесі її модернізації досвід буде застосовано під час аналогічних робіт на першому «мільйоннику». Їх буде виконано нинішнього року у перебігу планово-попереджувального ремонту. 

Наразі другий южно-український блок працює на «змішаній» активній зоні: в його реакторі експлуатується паливо російської компанії ТВЕЛ і американської  Westinghouse. Цього року вміст альтернативних тепловиділяючих збірок Westinghouse (TВЗ-WR) доведено до 75%. Блок №1 залишається завантаженим виключно паливними збірками ТВЕЛ. Тим не менш ухвалено рішення про модернізацію його перевантажувальної машини за аналогією з  енергоблоком №2. Це забезпечить потенційну можливість роботи з альтернативним паливом TВЗ-WR і реальну роботу з контейнерами  HOLTEC.

Наступний етап масштабної реконструкції в рамках програми розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse та впровадження технології HOLTEC – адаптація полярних кранів енергоблоків №1 і №2. Реконструкцію кранів кругової дії заплановано на 2020 рік. 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...