Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Атомник з творчою душею. В Южноукраїнську відкрили виставку різьбярських робіт інженера-програміста ВП ПАЕС
AA

Атомник з творчою душею. В Южноукраїнську відкрили виставку різьбярських робіт інженера-програміста ВП ПАЕС

«Соборність: від минулого до сьогодення». Таку назву отримала персональна виставка Олександра Вережинського. Інженер-програміст Південноукраїнської АЕС з 2018 року займається різьбленням по дереву і вперше зважився виставити свої роботи назагал.

У доробку Олександра Вережинського понад 500 картин, частину з яких зараз можна побачити в Южноукраїнському міському історичному музеї. Роботи Олександра – це не традиційне, як для багатьох, мистецтво вирізання на дерев’яному полотні. Це спеціальна техніка, у якій поєднується творчість, майстерність і сучасні технології: працює людина та 3-D станок. «Кожна картина починається з плаского зображення, яке я погоджую з художником. Він це робить на комп’ютері в 3-D графіці та передає мені файл. Я його переводжу у відповідний формат та готую програму для свого верстата. Вирізаю роботу в дереві, після чого починаю доробляти її вже руками і на фініші отримую картини, які зараз представлені на виставці», - пояснив Олександр Вережинський.

Про свої роботи, шлях до цього виду мистецтва та творчий процес майстер розповідав під час відкриття експозиції. Олександр наголошував: кожна з картин – це праця цілої команди людей, які допомагають йому втілювати задумане. Завдяки їм вдається створювати унікальні витвори, багато з яких нині займають своє місце в колекціях вітчизняних та закордонних поціновувачів цього виду мистецтва. «Мені завжди хотілося працювати з деревом. Це вічний матеріал, який зберігається століттями. Окрім того, дуже важливо те, що цей вид творчості дає мені можливість втілити свої ідеї і якщо це комусь подобається, я лише радію», - розповів майстер-різьбяр.

Для пана Олександра різьблення це, свого роду, віддушина. Основна його діяльність пов’язана з Південноукраїнською АЕС. На підприємстві він працює майже 30 років. Нині обіймає посаду провідного інженера у службі інформаційних технологій.

Картини з дерева наш колега почав створювати у 2018 році. Велику підтримку митець-атомник отримує від рідних та близьких. Його дружина каже: мати в родині такого майстра – справа відповідальна, адже інколи треба не лише підтримати, а й покритикувати.

Тематика робіт, представлених на виставці, різна. Це релігія, музика, історія. Суттєву частину експозиції займають вирізьблені портрети українських гетьманів.

Варто зазначити, що картини Олександра Вережинського не лише милують око й тішать душу. Різьблені роботи южноукраїнського майстра допомагають нашим захисникам та Україні. «Недавно з передової приходив мій чоловік. Через нього Олександр передав хлопцям свої картини, тематика яких пов’язана з ЗСУ. Серед них робота із зображенням малюка Йоди, який став символом наших захисників. Окрім того, майстер виставляє свої роботи на спеціальних сайтах, залучаючи таким чином кошти на допомогу Україні. Поціновувачі його мистецтва з Європи та США постійно донатять на нашу Перемогу», - розповіла директорка Южноукраїнського міського історичного музею Зореслава Клименко.

Персональна виставка Олександра Вережинського триватиме до 7 лютого, хоча попередньо цей захід планували проводити тиждень. Проте, за словами пані Зореслави, бажаючих побачити експозицію виявилося дуже багато, тож термін роботи виставки подовжили.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...