Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Публічне обговорення реалізації Комплексної програми підвищення безпеки АЕС у Южноукраїнську
AA

Публічне обговорення реалізації Комплексної програми підвищення безпеки АЕС у Южноукраїнську

17 листопада в Інформаційному центрі ВП «Южно-Українська АЕС» відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзППБ) і Плану екологічних та соціальних заходів КзППБ. В обговоренні взяли участь фахівці дирекції ДП НАЕК «Енергоатом», ВП «Южно-Українська АЕС», Департаменту ядерної безпеки ЄБРР, представники громадськості та засобів масової інформації Южноукраїнська.

Консультації з громадськістю щодо реалізації КзППБ проводяться у всіх містах-супутниках АЕС України (16.11 - 20.11.2015 р.). Матеріали, винесені на обговорення, заздалегідь були оприлюднені на офіційному веб-сайті Енергоатому. У програму обговорення включено як технічні, так і екологічні та соціальні аспекти. 

У процесі публічного обговорення в Южноукраїнську фахівці дирекції Енергоатому та Южно-Української АЕС ознайомили учасників зустрічі з концепцією та ходом виконання КзППБ. Було наголошено, що головною метою програми, яку НАЕК реалізує відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, є неухильне подальше підвищення ядерної безпеки, забезпечення ефективної та надійної роботи енергетичної галузі, доведення стану атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає сучасним світовим вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля. 
На даному етапі фінансування КзППБ, яка впроваджується з 2012 року, повністю забезпечено. Витрати на її реалізацію здійснюються за рахунок власних коштів компанії, а також кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратому ( загальна кредитна сума 600 млн євро). Програму розраховано до 2020 року. Наразі з 1265 її заходів повністю втілено в життя 567. При цьому на южно-українському майданчику мають бути виконані 189 первинно запланованих і 40 додаткових заходів (до їх переліку увійшли й постфукусімські). З них на даний час повністю реалізовано 96. Коментуючи наведені цифри, заступник головного інженера ВП ЮУАЕС Андрій Біндюков наголосив: «Невпинна цілеспрямована робота з підвищення безпеки вже на нинішньому етапі дозволила привести показники цільових критеріїв безпеки наших енергоблоків до рівня сучасних світових вимог».

Публічне обговорення було організоване в форматі «питання-відповідь». Учасників зустрічі цікавили можливості підвищення охолоджуючої здатності ставка-охолоджувача ЮУАЕС, питання диверсифікації поставок ядерного палива, вирішення екологічних проблем басейну р. Південний Буг та ін. На всі питання було надано вичерпні відповіді. 

Читайте також

Особливості державної реєстрації смерті за рішенням суду про встановлення факту смерті

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Відповідно до статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану&quo...

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника за особу, зниклу безвісти за особливих обставин

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Непрацездатні члени сім’ї особи, якій надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особли...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

           У зв’язку з аварійно-ремонтними р...

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 08.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 08 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальн...