Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Публічне обговорення реалізації Комплексної програми підвищення безпеки АЕС у Южноукраїнську

24.11.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

17 листопада в Інформаційному центрі ВП «Южно-Українська АЕС» відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзППБ) і Плану екологічних та соціальних заходів КзППБ. В обговоренні взяли участь фахівці дирекції ДП НАЕК «Енергоатом», ВП «Южно-Українська АЕС», Департаменту ядерної безпеки ЄБРР, представники громадськості та засобів масової інформації Южноукраїнська.

Консультації з громадськістю щодо реалізації КзППБ проводяться у всіх містах-супутниках АЕС України (16.11 - 20.11.2015 р.). Матеріали, винесені на обговорення, заздалегідь були оприлюднені на офіційному веб-сайті Енергоатому. У програму обговорення включено як технічні, так і екологічні та соціальні аспекти. 

У процесі публічного обговорення в Южноукраїнську фахівці дирекції Енергоатому та Южно-Української АЕС ознайомили учасників зустрічі з концепцією та ходом виконання КзППБ. Було наголошено, що головною метою програми, яку НАЕК реалізує відповідно до Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, є неухильне подальше підвищення ядерної безпеки, забезпечення ефективної та надійної роботи енергетичної галузі, доведення стану атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає сучасним світовим вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля. 
На даному етапі фінансування КзППБ, яка впроваджується з 2012 року, повністю забезпечено. Витрати на її реалізацію здійснюються за рахунок власних коштів компанії, а також кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратому ( загальна кредитна сума 600 млн євро). Програму розраховано до 2020 року. Наразі з 1265 її заходів повністю втілено в життя 567. При цьому на южно-українському майданчику мають бути виконані 189 первинно запланованих і 40 додаткових заходів (до їх переліку увійшли й постфукусімські). З них на даний час повністю реалізовано 96. Коментуючи наведені цифри, заступник головного інженера ВП ЮУАЕС Андрій Біндюков наголосив: «Невпинна цілеспрямована робота з підвищення безпеки вже на нинішньому етапі дозволила привести показники цільових критеріїв безпеки наших енергоблоків до рівня сучасних світових вимог».

Публічне обговорення було організоване в форматі «питання-відповідь». Учасників зустрічі цікавили можливості підвищення охолоджуючої здатності ставка-охолоджувача ЮУАЕС, питання диверсифікації поставок ядерного палива, вирішення екологічних проблем басейну р. Південний Буг та ін. На всі питання було надано вичерпні відповіді.