Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На базі ОРК «Іскра» Південноукраїнської АЕС проходять реабілітацію ветерани російсько-української війни
AA

На базі ОРК «Іскра» Південноукраїнської АЕС проходять реабілітацію ветерани російсько-української війни

На базі оздоровчо-реабілітаційного комплексу «Іскра» філії «ВП ПАЕС» проходять реабілітацію ветерани з Южноукраїнської територіальної громади. Така можливість у колишніх військових з’явилася завдяки співпраці міської влади та Південноукраїнської АЕС.

На реабілітацію захисників у цьогорічному кошторисі Южноукраїнської МТГ було виділено 540 тисяч гривень. За словами начальниці управління соціального захисту Южноукраїнської міської ради Ельвіри Гехад, в кінці минулого року депутатський корпус затвердив нову комплексну програму підтримки ветеранів війни, військовослужбовців та членів сімей загиблих. У ній вперше передбачили напрям, який стосується оздоровчо-реабілітаційних послуг для військовослужбовців та ветеранів війни, які отримали контузії, поранення та інші ушкодження безпосередньо під час проходження служби. Після цього з’явилася ідея звернутись до оздоровчо-реабілітаційного комплексу «Іскра» філії «ВП ПАЕС». Поспілкувавшись з фахівцями закладу та оцінивши умови перебування в профілакторії атомників, вже в березні уклали угоду. «Що ми можемо запропонувати для реабілітації ветеранів? У нас є всі фізіотерапевтичні процедури, які необхідні нашим захисникам на першому етапі. У нас для цього є фаховий персонал та інші можливості. Ми готові надавати допомогу», - зазначив директор ОРК «Іскра» Олександр Білик.

Перша група, до якої увійшло четверо воїнів, розпочала оздоровлення 24 квітня. Курс розрахований на п’ятнадцять днів. За словами захисників, вони приємно вражені рівнем послуг та ставленням персоналу. «Мені дуже подобається. Персонал до нас ставиться якнайкраще. Окрім того я відчуваю деякі поліпшення в роботі руки. Ну, а після ванни виходиш і відчуваєш піднесення та легкість», - ділиться враженнями ветеран і доброволець Олег Маловичко, який отримав складне поранення у серпні 2022 року на Херсонському напрямку. «Усе відмінно, в кімнаті чисто, постіль міняється, обслуговування приємне, персонал дуже комунікабельний», - додає Ігор Почапський, який боронив країну з 2015 року. Не менш задоволений і Віталій Бутто, який добровільно пішов захищати Батьківщину ще на початку війни: «Вже є результат. У мене була набрякла нога після поранення, набряк не проходив півтора року. Реабілітація в «Іскрі» допомогла зменшити біль, менше болить й спина. Дійсно, все добре. Я рік тому проходив реабілітацію в Одесі. Там також добре, проте тут більше процедур і працюють дійсно професіонали».

Для захисників у оздоровчо-реабілітаційному комплексі виділили окремі кімнати. Окрім того, тут готують ще одну – для тих, хто пересувається в кріслі колісному. Для таких пацієнтів також облаштували пандус.

Щодо процедур, то вони призначаються відповідно до висновку сімейного лікаря. Окрім того, бійців обов’язково оглядає реабілітолог «Іскри». На основі рекомендацій фахівців, для кожного ветерана складається індивідуальний план оздоровлення. Зробити цей процес ще більш результативним прагнуть усі залучені сторони. «Це наша спільна справа. До неї долучаються і генеральний директор, і адміністрація Південноукраїнської АЕС, і профспілковий комітет підприємства. Я впевнений, що завдяки їх сприянню, а також наполегливій праці депутатського корпусу Южноукраїнської міської ради настане той час, коли ми зможемо створити повноцінний реабілітаційний центр для наших хлопців», - додав керівник ОРК «Іскра» Олександр Білик. Він зазначає, закладу під силу впоратися й з оздоровленням атомників, і з реабілітацією захисників.

Олександр Білик, директор ОРК Іскра

Заняття ЛФК

Соляна кімната

 

 

Читайте також