Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Ліки для осіб з гіпертонічною хворобою подешевшали на 25%
AA

Ліки для осіб з гіпертонічною хворобою подешевшали на 25%

Із впровадженням в Україні проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (встановлення референтних цін), ліки від гіпертонії подешевшали на 15-25%.

Окрім цього, метою проекту також є збільшення виявлення кількості гіпертоніків, збільшення частки доступних та ефективних кардіологічних препаратів.

Нагадаємо, успішне функціонування проекту впровадження референтних цін на ліки від гіпертонії допоможуть скоротити щорічну кількість інфарктів та інсультів на 30-40 тисяч.

30% дорослого населення, це десь 12 млн. українців хворі на гіпертонію. З них постійне лікування отримують лише 15%. Якщо проект впровадження референтних цін користуватиметься попитом і українці братимуть у ньому участь, щорічно кількість інфарктів та інсультів зменшиться на 30-40 тисяч.

Під час реалізації першого етапу ціни ліки проти гіпертонії було знижено на 17,5% (від 16 до 19% в залежності від діючої речовини). Наразі держава регулює ціни на 7 молекул (діючих речовин): еналаприл, лізиноприл, бісопролол, метопролол, небіволол, амлодипін, ніфедипін.

Загалом референтні ціни встановлено на 247 торговельних назв лікарських засобів від гіпертонії.

Нагадаємо, МОЗ розробили чіткі методично рекомендації щодо формування та виписування меценатів на лікарські засоби, частина суми яких сплачується державою. Рецепт має бути виписано на рецептурному бланку форми номер 1 із-за значенням міжнародної назви препарату та дози, має бути завірений печаткою. Такий рецепт дійсний протягом місяця, з моменту видачі та зберігається в аптеці. Цей документ становить основу для розрахунків між аптекою та покупцем та гарантує хворому одержання знижки, а аптекам - відшкодування цієї знижки державою.

Аптекар, перевіривши у покупця відповідний рецепт, передусім має запропонувати йому найбільш доступний препарат, який містить виписану в рецепті речовину. При цьому пацієнт сплачує не всю вартість товару, а лише різницю між роздрібною та референтною ціною, тобто тою, що визначило МОЗ. Різницю у вартості аптекам, згідно з постановою Кабміну щодо затвердження порядку та умов надання субвенції з держбюджету міським на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, компенсує держава. Після надходження коштів до муніципальних бюджетів на місцях формується реєстр суб'єктів господарювання, яким належить право на часткове відшкодування, і аптеки в свою чергу формують рецепти.

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.04.2024 по 25.04.2024 року

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 15 891,0  тис....

Перелік вакантних посад, наявні в  м.Южноукраїнську станом на 29.04.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

  Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості н...

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захво...

Вітаємо з перемогою!

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Дванадцятирічний Давид Іваненков, учень Южноукраїнської мистецької школи, посів II місце у сере...