Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки
AA

Інформація про стан виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки

З метою реалізації комплексу заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму і професійної захворюваності працівників, створення належних, безпечних і здорових умов праці на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності рішенням Южноукраїнської міської ради від 21.06.2022 № 1033 затверджена Програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки.

Управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради (далі – УСЗН) в Южноукраїнській міській територіальній громаді, з метою профілактики травматизму виробничого та невиробничого характеру проводиться постійна  інформаційно-роз’яснювальна робота щодо його  запобігання. Постійно проводиться аналіз обставин, кількості та причин нещасних випадків, аварій на виробництві та випадків професійної захворюваності. 

Відділом профілактики та розслідування нещасних випадків здійснюється, у межах компетенції, контроль за виконанням заходів щодо усунення причин настання нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які були запропоновані комісіями з розслідування.

Під час розслідування нещасних випадків, аналізуються причини кожного нещасного випадку та вплив шкідливих або небезпечних факторів. Розробляються заходи направлені на усунення причин нещасного випадку та  недопущення їх в подальшій роботі. 

Протягом 2023 року сталося 3 нещасних випадки на виробництві, 2 з яких зі смертельними наслідками (не пов’язані з виробництвом). Групових нещасних випадків, аварій 1-ї та 2-ї категорії протягом 2023 року не було.

В разі отримання травми та в разі  смерті  потерпілого на виробництві  представниками Пенсійного Фонду  проводиться роз’яснення щодо прав працівника  або його сім'ї на отримання соціальної допомоги у зв’язку з настанням нещасного випадку у відповідності до чинного законодавства України.

Протягом 2023 року в Южноукраїнській міській територіальній громаді сталося 693 нещасних випадків невиробничого характеру, що на 17 % більше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року (582).

Найбільша кількість випадків 357 або 51 % від загальної кількості трапилася внаслідок падіння, з яких 3 випадки зі смертельними наслідками. Також 276 випадків або 39 % трапилися внаслідок дії неживих механічних сил. Це пов'язано з механізацією на виробництві та в побуті, електрифікацією та газифікацією, значним розвитком автотранспорту, висотним будівництвом, масовими заняттями спортом.

Протягом 2023 року із загальної кількості нещасних випадків невиробничого характеру 70 нещасних випадків або 10 % трапилося з дітьми віком до 14 років, у порівнянні з аналогічним періодом  2022 року  цей показник збільшився (59).

Протягом звітного року  на офіційному веб-сайті м. Южноукраїнська розміщено 51 статтю з даної тематики, розповсюджено 287 буклетів серед роботодавців та працівників.

 З початку 2023 року до управління звернулося 35 осіб з приводу надання роз`яснення норм законодавства з питань охорони праці та 27 осіб звернулося на телефонну «гарячу лінію» управління. Питання стану охорони та умов праці розглядалися щокварталу на засіданнях колегіального органу УСЗН, на засіданні міського координаційного комітету з питань безпечної життєдіяльності населення

Організаційно-методична допомога щодо розробки та впровадження систем управління охороною праці на підприємствах, в установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади здійснюється у разі особистого звернення керівництва підприємств, установ та організацій або за телефоном.

Підприємствам рекомендується розробити та ввести в дію Інструкцію з охорони праці (для керівників та спеціалістів) про правила поведінки під час роботи в умовах військового стану та загрози ракетних обстрілів

Постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 № 1350, внесені зміни, пов'язані з приєднанням Фонду соціального страхування України до Пенсійного фонду України (далі – ПФУ), внаслідок чого всі функції з управління в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві тепер виконує ПФУ та його територіальні органи.

Відповідно до вимог ст. 44 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" головним управлінням Пенсійного Фонду України в Миколаївській області, зокрема у період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні та окремих її місцевостях, спланована та проводиться  Южноукраїнським відділом обслуговування громадян постійна робота по проведенню профілактичних заходів, по запобіганню нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю працівників які спрямовані на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, викликаними умовами праці.

Протягом 2023 року: 

- вивчено стан умов, безпеки охорони праці та профілактичної роботи на підприємствах, у фізичних осіб, які використовують найману працю (на 10 підприємствах);

- надано страхувальникам консультативну, методичну та інформаційну допомогу, по сприянню створення ними та реалізації ефективної системи управління охороною праці, СУОП на 36 підприємствах

- проінформовано страхувальників про ефективність профілактичної роботи, результати перевірок стану умов та безпеки праці, а  також про заходи, яких необхідно вжити для усунення виробничих небезпек і ризиків;

- прийнято участь у розслідуванні 3 нещасних випадків на виробництві ;

- взято участь у перевірці знань з питань охорони праці у складі 23 відповідних комісій щодо 96 посадових осіб та інших працівників підприємств); Відділом профілактики та розслідування нещасних випадків з нашими соціальними партнерами Південним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці, взято участь в організації та проведенні 12 семінарів, 29 нарад, на яких обговорювались питання стану виробничого травматизму, професійних захворювань, дотримання вимог законодавства з охорони праці на виробництві та надавались пропозиції щодо створення безпечних робочих місць; вивчено і поширено позитивний досвід створення безпечних і нешкідливих умов праці 4-х підприємств (НКП "ЮУМЦПМСД", Дошкільний навчальний заклад № 6 "Світлячок", АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія “ЕНЕРГОАТОМ” філія ВП ПАЕС», ЦДЮТ).

В Южноукраїнській міській територіальній громаді у 2023 році Южноукраїнськими міськими курсами навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Миколаївської області (далі – Южноукраїнські курси) при проведенні занять зі слухачами з питань ОП відповідальним особам з питань ОП надана організаційно-методична допомога щодо розробки та впровадження систем управління охороною праці на підприємствах, в установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади 25 суб’єктам господарської діяльності було надано зазначену допомогу. Також для 14 суб’єктів господарської діяльності  надана  консультативна допомога з питань стану промислової безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на підприємствах та установах міста.

Також Южноукраїнськими курсами надані консультації з питань пожежної безпеки через мережу консультаційних пунктів Южноукраїнської громади. Навчання з даного напрямку пройдено 88 слухачами.

Южноукраїнськими курсами постійно порушувалися питання забезпечення працівників засобами індивідуального захисту при проведенні занять з питань цивільного захисту. Всього, протягом 2023 року  такі навчання пройшли 65 слухачів.

Під час повідомної реєстрації колективних договорів та змін і доповнень до них управлінням соціального захисту населення було надано 45 рекомендацію для врахування в роботі, в тому числі  з питань які відносяться до охорони та безпеки праці. Перевіряється наявність та правильність оформлення щорічних комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам на підприємстві. У разі відсутності такого додатку, надаються рекомендації щодо обов'язкового його включення до колективного договору, а також надаються рекомендації щодо проведення медичних оглядів працівників.

 Протягом 2023 року УСЗН постійно проводилася  інформаційно–роз’яснювальна робота та надавалася методична допомога з питань своєчасного проведення атестації робочих місць із важкими та шкідливими умовами праці, приведенням документації з атестації у відповідність до вимог нормативних актів з охорони праці, змінами які відбулися в законодавстві з даного напрямку.

З початку 2023 року до реєстру підприємств ЮМТГ увійшло 24 підприємства на яких існують робочі місця з важкими та шкідливими умовами праці. Загальна кількість робочих місць, що підлягають атестації на цих підприємствах – 2657, з них атестовано – 1970, що складає 74% від загальної кількості робочих місць зі шкідливими умовами праці.

В 2023 році проведена планова атестація робочих на підприємствах АТ «Національна атомна енергогенеруюча компанія “ЕНЕРГОАТОМ” філія ВП ПАЕС»,, ТОВ «ЮТЕМ», в Южноукраїнському ліцеї № 2, Южноукраїнському ліцеї № 5, Іванівській гімназії, Костянтинівському закладі дошкільної освіти, закладах дошкільної освіти № 2 та  № 6.

За результатами атестації встановлено необхідні доплати та компенсації.   

Також питання атестації робочих місць розглядалося на колегії УСЗН, семінарах з ФОПами та безробітними.

В рамках відзначення Всесвітнього Дня охорони праці в Україні у 2023 році під девізом «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип і основне право у світі праці», 19 квітня 2023 року управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради розроблений та затверджений План заходів Южноукраїнської міської територіальної громади із відзначення Дня охорони праці на період квітня-травня 2023 року який був оприлюднений на офіційному сайті та висвітлені  заходи, які проводилися з вищезазначеної нагоди.

Оголошено та проведено онлайн конкурс дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей» у різних вікових категоріях. Усі бажаючі мали можливість переглянути малюнки на офіційному веб-сайті управління освіти Южноукраїнської міської ради    ім. Б.Грінченка та на офіційному  сайті Южноукраїнської міської ради За результатами конкурсу визначені та нагороджені переможці.

28 квітня 2023 року, представники управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради та управління освіти Южноукраїнської міської ради ім.Бориса Грінченка вшанували пам'ять та поклали квіти до Меморіальної дошки на загиблим на виробництві.

Тиждень охорони праці проведено і в навчальних закладах Южноукраїнської міської територіальної громади. Під час  проведення Тижня охорони праці було здійснено перевірку документації з охорони праці,  оновлені куточки з охорони  праці та безпеки життєдіяльності інформаційними пам’ятками  щодо до самоізоляції, рекомендаціями дотримування заходів обережності при коронавірусі, грипі та ОРВІ. З учасниками освітнього процесу,  працівниками закладів  була проведена інформаційно-роз’яснювального робота стосовно роботи під час надзвичайного стану, для збереження життя і здоров’я.

На підприємствах Южноукраїнської міської територіальної громади вживаються заходи, спрямовані на забезпечення належного стану пожежної безпеки, шляхом додержання (виконання) вимог пожежної безпеки: призначені відповідальні осіб, проведено інструктажі щодо дотримання правил пожежної безпеки та дій під час можливої пожежі, проведено технічне  обслуговування вогнегасників, проведено перевірки пожежних кранів, здійснено заміри опору ізоляції та розтікання на основних заземлювачах і заземленнях магістралей, перевірено системи блискавкозахисту, встановлено та постійно обслуговуються автоматичні пожежні сигналізації, системи оповіщення тощо.

В установах Южноукраїнської міської ради та закладах освіти призначено відповідальних осіб за пожежну безпеку та електрогосподарство, організовано навчання посадових осіб, проводяться інструктажі з питань пожежної та техногенної безпеки, технічне обслуговування систем протипожежного захисту тощо.

Южноукраїнськими курсами постійно порушувалися питання забезпечення працівників засобами індивідуального захисту при проведенні занять з питань ЦЗ. Всього, протягом 2023 року навчання пройшли 65 слухачів.

Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об’єднання»),  комунальне  підприємство «Служба комунального господарства», управлінням освіти Южноукраїнської міської ради вжиті заходи щодо тимчасового зберігання в спеціально відведених, в установленому законодавством порядку, місцях люмінесцентних ламп, які періодично передаються спеціалізованим підприємствам для подальшої утилізації (укладено договори).

В 2023 році НКП «ЮМБЛ» та НКП «ЮУ МЦПСД» укладено договір на утилізацію медичних відходів в т.ч. відпрацьованих люмінесцентних ламп.

В установах, організаціях та на підприємствах Южноукраїнської міської територіальної громади кожні півроку організовується проведення інструктажів з питань охорони праці, пожежної та техногенної безпеки.

 

Читайте також

Легалізація заробітної плати та детінізація зайнятості населення – актуальні питання сьогодення

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З метою недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин роботодавця...

Основні правила мінної безпеки

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вторгнення росії на території України спричинило чимало негативних наслідків, які впливають і, на жа...

Засідання Координаційної ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

14.05.2024 в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради відбулося засідання коо...

Відбулося засідання комісії з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення у Южноукраїнській міській територіальній громаді

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

14.05.2024 року у виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради, під головуванням заступник...

Про соціальні виплати

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує територіальну громаду...

День матері

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

День мами - це одне з найзворушливіших свят, адже мама - найголовніша людина в житті кожного, яка за...