Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Туберкульоз - хвороба, яка завжди поруч
AA

Туберкульоз - хвороба, яка завжди поруч

У березні Україна зазвичай згадує про хворих на туберкульоз. Повязано це, як у нас часто буває, з датою - 24 березня Міжнародний день боротьби з туберкульозом. Як це не банально, серед причин поширеності захворювання в нашій країні - елементарна необізнаність. Відсутність інформації, як повелося, народжує забобони і міфи.

МІФ 1. «На туберкульоз хворіють тільки бідні або малозабезпечені люди»

Паличка Коха не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. Разом з тим, туберкульоз - безумовно, соціальна хвороба. Складний економічний стан, що поки що існує в нашій країні, велика кількість людей, які не можуть повноцінно харчуватися, стреси, соціальна необлаштованість - все це істотно підвищує ризик зараження і розвитку туберкульозу.

МІФ 2. «Туберкульозом можна заразитися тільки від хворої людини, яка виділяє паличку туберкульозу, при безпосередньому контакті з ним».

Так, дійсно, здорова людина, як правило, заражається від хворого і частіше повітряно-крапельним шляхом. Але заразитися можна і від хворої тварини (при догляді за твариною або при споживанні від хворих тварин м'яса, молока, сметани, масла, сиру, кисломолочних продуктів). Заразиться можна де завгодно - в магазині, в суспільному транспорті, в гостях. Рознощиками туберкульозу можуть бути мухи і таргани. Зараження можливе при поцілунку, докурюванні чужої цигарки або через книгу. Мікобактерії туберкульозу украй стійкі до холоду, тепла, вологи і світла. Паличка Коха гине при дії на неї хлоровмістних речовин.

МІФ 3. «Якщо в організм потрапила туберкульозна паличка, то людина обов'язково захворіє туберкульозом».

Не кожен негайно захворює. З 100 чоловік, заражених туберкульозною паличкою, захворює лише 5, останні спокійно співіснують з нею, їх імунна система протягом тривалого часу тримає туберкульозну паличку під контролем. Проте, у разі ослаблення захисних сил організму, паличка Коха, що дрімає, може почати розмножуватися і викликати хворобу. Це як міна сповільненої дії. Що ж сприяє "вибуху цієї міни"?

  • Якість харчування. Існують вагомі докази того, що голодування або недостатність харчування, незбалансоване харчування, знижують опір організму. Адже підвищене споживання в їжу білків (м'яса, молока, сиру, яєць), тваринних жирів (вершкового масла) і вітамінів у всі часи було одним з основних методів лікування туберкульозу.
  • Куріння тютюну і вживання великої кількості алкоголю, споживання продуктів, що містять консерванти, харчові фарбники, стабілізатори значно знижують захисні сили організму.
  • Інші захворювання. До туберкульозу також схильні ВІЛ-інфіковані, хворі діабетом, лейкозом.
  • Стрес. Доведено, що стрес і депресія негативно впливають на стан імунної системи. А ми всі зараз знаходимося в стані "хронічного" стресу.

МІФ 4. «Міф про те, що давно минули ті часи, коли хвороба, звана у минулому сухотами, була невиліковна, а сьогодні туберкульоз добре лікується».

Ви глибоко помиляєтеся, вона не переможена до цих пір. На жаль, вона серед нас. У дану хвилину, коли ви читаєте цю статтю, десь на землі від туберкульозу вмирає одна людина. Причому зараз, коли з'явилися різні ефективні лікарські препарати, туберкульоз повернувся до людей в своїй новій, стійкій до більшості ліків формі. На жаль, сьогодні лише 65 % хворих виліковується від лікарсько-стійкого туберкульозу.

МІФ 5. «Туберкульозом вражаються тільки легені у людини».

Туберкульоз вражає всі органи і тканини людини: очі, кістки, шкіру, сечостатеву систему, мозок і так далі. Але найчастіше зустрічається туберкульоз легенів.

МІФ 6. «Мені соромно навіть подумати, що у мене туберкульоз, адже я відчуваю себе цілком нормально».

Чим раніше Ви у себе виявите причини нездужання, тим більше шансів знов знайти здоров'я. Які ознаки, по яких можна запідозрити туберкульоз? Це різка втрата у вазі (5-10 і більше кг), слабкість, розбитість, пітливість, особливо ночами, зниження працездатності, зниження апетиту. На підвищення температури тіла хворий може і не звернути увагу, оскільки при туберкульозі вона не буває високою, зазвичай 37-37,5°с і частіше підвищується до вечора. Болі в грудній клітці і кашель не завжди супроводжують початок захворювання, але при подальшому розвитку туберкульозного процесу в легенях ці прояви можуть почати турбувати хворого.

Щоб зменшити ризик виникнення туберкульозу необхідно вести здоровий спосіб життя: повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися.

Бережіть своє здоров’я та не хворійте!

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...