Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють
AA

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

«Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах. Наразі у лікарнях області залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Тому у регіоні посилено протиепідемічні заходи: зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами», – повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

В області посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту, під тимчасовою забороною ярмарки та масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва. Також органи місцевої влади посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних правил на ринках міста і області.

У Вінниці продовжується дистанційне навчання. Це ж стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків. Відповідне рішення ухвалили на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Наразі лікарі-епідеміологи Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб та групи оперативного реагування Центру громадського здоровʼя обстежують працівників епідемічно небезпечних сфер. Це ринки та підприємства з виготовлення продуктів масового споживання, молочної продукції, обʼєкти централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води, її розвезення містом.

На підставі проведених епідрозслідувань визначено щонайменше 4️ можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Після детального аналізу кожен з факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем.

Також в області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів з підтвердженим діагнозом, зокрема сімей, які проживають спільно, або близьких, з ким контактували напередодні захворювання. Також для вакцинації дітей доставлено 1 100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) та формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Як повідомлялося, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

28 жовтня на Вінниччину прибула команда МОЗ на чолі з головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним, аби вивчити ситуацію на місці та вжити всіх необхідних заходів для встановлення джерела інфікування. До роботи на місці залучені всі служби фахівців Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, група оперативного реагування Центру громадського здоров’я України: лікарі-епідеміологи, фахівці з лабораторної діагностики, біобезпеки та біозахисту.

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Шановні жителі громади!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Зворотний зв’язок від пацієнта — це дієвий інструмент для підвищення якості надання меди...