Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Туберкульоз - хвороба, яка завжди поруч

30.03.2018
Комунальний заклад "Южноукраїнська міська лікарня"

У березні Україна зазвичай згадує про хворих на туберкульоз. Повязано це, як у нас часто буває, з датою - 24 березня Міжнародний день боротьби з туберкульозом. Як це не банально, серед причин поширеності захворювання в нашій країні - елементарна необізнаність. Відсутність інформації, як повелося, народжує забобони і міфи.

МІФ 1. «На туберкульоз хворіють тільки бідні або малозабезпечені люди»

Паличка Коха не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. Разом з тим, туберкульоз - безумовно, соціальна хвороба. Складний економічний стан, що поки що існує в нашій країні, велика кількість людей, які не можуть повноцінно харчуватися, стреси, соціальна необлаштованість - все це істотно підвищує ризик зараження і розвитку туберкульозу.

МІФ 2. «Туберкульозом можна заразитися тільки від хворої людини, яка виділяє паличку туберкульозу, при безпосередньому контакті з ним».

Так, дійсно, здорова людина, як правило, заражається від хворого і частіше повітряно-крапельним шляхом. Але заразитися можна і від хворої тварини (при догляді за твариною або при споживанні від хворих тварин м'яса, молока, сметани, масла, сиру, кисломолочних продуктів). Заразиться можна де завгодно - в магазині, в суспільному транспорті, в гостях. Рознощиками туберкульозу можуть бути мухи і таргани. Зараження можливе при поцілунку, докурюванні чужої цигарки або через книгу. Мікобактерії туберкульозу украй стійкі до холоду, тепла, вологи і світла. Паличка Коха гине при дії на неї хлоровмістних речовин.

МІФ 3. «Якщо в організм потрапила туберкульозна паличка, то людина обов'язково захворіє туберкульозом».

Не кожен негайно захворює. З 100 чоловік, заражених туберкульозною паличкою, захворює лише 5, останні спокійно співіснують з нею, їх імунна система протягом тривалого часу тримає туберкульозну паличку під контролем. Проте, у разі ослаблення захисних сил організму, паличка Коха, що дрімає, може почати розмножуватися і викликати хворобу. Це як міна сповільненої дії. Що ж сприяє "вибуху цієї міни"?

  • Якість харчування. Існують вагомі докази того, що голодування або недостатність харчування, незбалансоване харчування, знижують опір організму. Адже підвищене споживання в їжу білків (м'яса, молока, сиру, яєць), тваринних жирів (вершкового масла) і вітамінів у всі часи було одним з основних методів лікування туберкульозу.
  • Куріння тютюну і вживання великої кількості алкоголю, споживання продуктів, що містять консерванти, харчові фарбники, стабілізатори значно знижують захисні сили організму.
  • Інші захворювання. До туберкульозу також схильні ВІЛ-інфіковані, хворі діабетом, лейкозом.
  • Стрес. Доведено, що стрес і депресія негативно впливають на стан імунної системи. А ми всі зараз знаходимося в стані "хронічного" стресу.

МІФ 4. «Міф про те, що давно минули ті часи, коли хвороба, звана у минулому сухотами, була невиліковна, а сьогодні туберкульоз добре лікується».

Ви глибоко помиляєтеся, вона не переможена до цих пір. На жаль, вона серед нас. У дану хвилину, коли ви читаєте цю статтю, десь на землі від туберкульозу вмирає одна людина. Причому зараз, коли з'явилися різні ефективні лікарські препарати, туберкульоз повернувся до людей в своїй новій, стійкій до більшості ліків формі. На жаль, сьогодні лише 65 % хворих виліковується від лікарсько-стійкого туберкульозу.

МІФ 5. «Туберкульозом вражаються тільки легені у людини».

Туберкульоз вражає всі органи і тканини людини: очі, кістки, шкіру, сечостатеву систему, мозок і так далі. Але найчастіше зустрічається туберкульоз легенів.

МІФ 6. «Мені соромно навіть подумати, що у мене туберкульоз, адже я відчуваю себе цілком нормально».

Чим раніше Ви у себе виявите причини нездужання, тим більше шансів знов знайти здоров'я. Які ознаки, по яких можна запідозрити туберкульоз? Це різка втрата у вазі (5-10 і більше кг), слабкість, розбитість, пітливість, особливо ночами, зниження працездатності, зниження апетиту. На підвищення температури тіла хворий може і не звернути увагу, оскільки при туберкульозі вона не буває високою, зазвичай 37-37,5°с і частіше підвищується до вечора. Болі в грудній клітці і кашель не завжди супроводжують початок захворювання, але при подальшому розвитку туберкульозного процесу в легенях ці прояви можуть почати турбувати хворого.

Щоб зменшити ризик виникнення туберкульозу необхідно вести здоровий спосіб життя: повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися.

Бережіть своє здоров’я та не хворійте!