Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Сьогодення Національного Природного парку «Бузький Гард»
AA

Сьогодення Національного Природного парку «Бузький Гард»

Національний природний парк «Бузький Гард» створений у 2009 році Указом Президента України. Він розкинувся на території Арбузинського, Братського, Вознесенського, Доманівського та Первомайського районів Миколаївської області на площі 6138,13 гектарів.

Від Мигії до Олександрівки Південний Буг тече в крутих кам'янистих берегах, утворюючи вузьку каньйоноподібну долину з величними гранітними скелями, порожистим руслом, водоспадами та островами. «Бузкий гард» славиться напрочуд мальовничою природою, червонокнижними рослинами та тваринами.

Територія «Бузького Гарду» здавна приваблювала людей, вона багата археологічними пам’ятками. У 18 столітті тут існувала Бугогардівська паланка (адміністративна частина) Запорізької Січі.

«Бузький Гард» - чудове місце для охочих підкорити течії Південного Бугу та височенні скелі. Швидкість течії ріки Південний Буг на порогах сягає 90 м/хв. Тут проходять водні маршрути по порогах на різноманітних плавзасобах (рафти, катамарани, каяки). Це місце користується популярністю серед прихильників активного відпочинку. У альпіністів особливу прихильність викликають високі скелі бузького каньону.

На території парку існує мережа туристичних, екскурсійних маршрутів та екостежок. На даний час розроблено три автомобільні екскурсійні маршрути, які користуються великою популярністю серед відпочивальників. Є також пішохідний, водний, кінний та інші маршрути, а також чотири екологічні стежки.

Кінний маршрут розташований на території рекреаційної ділянки "Урочище "Громове". Він пролягає через ділянки з лісовими насадженнями різного віку, невеликими степовими ділянками, чагарниковим степом.

Оновлена екологічна стежка "Компанійська". На ній встановлено стенди з описом зупинок, картосхемою, іншою корисною інформацією для мандрівників.

На прилеглих до парку територіях працює мисливське господарство. Його територія є об'єктом наукових досліджень, місцем пізнавальних і навчальних екскурсій, служить базою для проведення навчальних польових практик ведучих вузів країни.

Територія парку є не тільки спортивним осередком, але місцем культурних заходів. В липні цього року на території національного природного парку «Бузький Гард» в урочищі «Протич» відбувся козацький фестиваль «Мигійська Січ».

В кемпінговому комплексі «Протичанська скеля» (біля с. Мігея) парку проходять фестивалі з національного бойового мистецтва, народних ремесел та інших найрізноманітніших видів мистецтва.

В районі скельного масиву на березі ріки Південний Буг біля м.Южноукраїнська традиційно проходить туристичний фестиваль «Відпочивай активно» (20-22 вересня цього року в його рамках заплановано захід «Extreme Fest Energy»), на якому проводяться змагання з гірського туризму, чемпіонат області з техніки гірського спортивного туризму. Звичайно у фестивалі беруть участь школи бойового гопака, проводяться концерти-конкурси бардовської пісні.  

Вся територія національного природного парку «Бузький Гард» має унікальний рекреаційний та оздоровчий потенціал. Тож не поспішаймо до далеких країн, коли стільки незабутніх пригод і мандрівок чекають на нас у «Бузькому Гарді»!

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...