Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Оформлення права власності на земельні частки (паї) до 01 січня 2025 року
AA

Оформлення права власності на земельні частки (паї) до 01 січня 2025 року

Щоб бути повноцінним власником земельної ділянки чи паю, потрібно, щоб їм був присвоєний кадастровий номер. Сертифікат на земельну частку (пай), або державний акт на право власності на землю без кадастрового номера — не закріплює право власності на земельну ділянку.

Відповідно до норм статті  13 Закону України «Про порядок виділення земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», якщо до 1 січня 2025 року невитребуваний земельний пай не був оформлений у власність його власником або спадкоємцем, то такі власники вважаються такими, що відмовилися від земельної частки. Тоді така земля переходить у комунальну власність територіальної громади.

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документ, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Щоб не втратити право власності на земельну частку (пай), варто протягом року оформити право власності на землю.

Для того щоб реалізувати свої права власника сертифіката на земельну частку потрібно:

1. Звернутися до сільської, селищної чи міської ради, на території якої розташована земельна частка (пай) із письмовою заявою про передачу у власність земельної ділянки та надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної в натурі (на місцевості) та отримати відповідне рішення місцевої ради. До такої заяви додається копія сертифікату на земельну частку (пай).

2. Замовити у землевпорядної організації розроблення проєктної документації щодо встановлення меж земельної ділянки.

3. Подати заяву до Центру надання адміністративних послуг про реєстрацію земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера.

4. Затвердити в місцевій раді розроблену проєктну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність.

5. Провести державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та отримати документ про право власності на земельну ділянку.

Якщо ж право на земельну частку (пай) і відповідний сертифікат належить померлій особі, таке право необхідно спочатку успадкувати. В такому разі спадкоємцю необхідно звернутися із відповідним сертифікатом та свідоцтвом про смерть власника сертифікату до нотаріуса для оформлення спадщини та отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай). Із таким свідоцтвом та сертифікатом спадкоємець повинен звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради, на території якої розташована земельна частка (пай), та виконати дії, які вказані у наведеному вище алгоритмі.

Отже, якщо Ви є власником земельного паю, рекомендуємо вчасно звернутися за оформленням документів для здійснення реєстрації права власності на земельний пай. Таким чином, Ви зможете зберегти своє право на земельний пай після 1 січня 2025 року.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day)

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUS...