Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Шановні мешканці громади!
AA

Шановні мешканці громади!

На даний час потужність дози в на території Южноукраїнської міської ради ( пости спостереження ВП ЮУАЕС) знаходиться в межах фонових значень та становить наступні показники:

Найменування параметра

Середня потужність дози, мкЗв/год

ДР згідно НРБУ-97, мкЗв/год

1.

м. Южноукраїнськ

0.08

0.30

2. 

смт. Костянтинівка

0.11

0.30

3.

с. Бузьке

0.12

0.30

4.

с. Iванiвка

0.13

0.30

Замірені параметри не перевищують встановлених рівнів радіаційної безпеки.


Шановні мешканці громади!

В умовах війни важливо розуміти, як необхідно діяти у разі різних надзвичайних ситуацій. Одна з можливих надзвичайних ситуацій — радіаційна аварія.

Радіаційна аварія — це порушення правил безпечної експлуатації ядерно-енергетичної установки, обладнання або пристрою, при якому відбувся вихід радіоактивних продуктів або іонізуючого випромінювання за межі їх безпечної експлуатації.  Це призводить до опромінення населення та забруднення навколишнього середовища.

Найперше правило — необхідно слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях.

Дії у разі аварії з викидом радіоактивних речовин

1. Негайно укрийтися в будинку.

Стіни дерев'яного будинку послаблюють іонізуюче випромінювання в 2 рази, цегляного – у 10 разів; заглиблені укриття (підвали): з покриттям із дерева у 7 разів, з покриттям із цегли або бетону – у 40-100 разів;

2. Слухати повідомлення органів влади з питань надзвичайних ситуацій;

Сирени та переривчасті гудки підприємств та транспортних засобів – це сигнал "Увага всім!" Необхідно негайно ввімкнути радіоприймач або телевізор (на місцеві канали). Уважно слухайте інформацію про надзвичайну ситуацію та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном, щоб він був вільним для зв'язку з вами. При оголошенні надзвичайного стану не поспішайте! Зберігайте спокій.

3. Зменшити можливість проникнення радіації в приміщення.

Закрийте всі вікна та двері, загерметизуйте щілини скотчем, плівкою та тканиною.

4. Провести йодну профілактику.

Йодистий калій вживати після їжі разом з чаєм, соком або водою 1 раз на день протягом 7 діб: дітям до двох років – по 0,040 г на один прийом; дітям від двох років та дорослим – по 0,125 г на один прийом. Водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі 3 рази на день протягом 7 діб: дітям до двох років – по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока (консервованого) або годувальної суміші; дітям від двох років та дорослим – по 3-5 крапель на стакан молока або води. Наносити на поверхню кінцівок рук настоянку йоду у вигляді сітки 1 раз на день протягом 7 діб;

5. Уточнити місце початку евакуації.

Попередьте сусідів, допоможіть дітям, інвалідам та людям похилого віку, вони підлягають евакуації в першу чергу.

6. Зібрати документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води, найпростіші засоби  санітарної обробки та інші необхідні вам речі у герметичну валізу.

7. Перед виходом з будинку вимкнути джерела електро-, водо- і газопостачання, візьміть підготовлені речі, одягніть протигаз,  респіратор чи атно-марлеву пов'язку, верхній одяг, гумові чоботи.

8. З прибуттям на нове місця перебування провести дезактивацію засобів захисту, одягу, взуття та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно – зніміть верхній одяг, ставши спиною проти вітру, витрясіть його і повісьте на перекладину, віником або щіткою змесіть  з нього радіоактивний пил та вимийте водою; обробіть відкриті ділянки шкіри водою або розчином типу ІПП-8, який буде виданий кожному. Для обробки шкіри можна використовувати марлю чи просто рушники.

9. Дізнатися у місцевих органів державної влади адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

Важливі поради

  • Використовуйте для харчування лише продукти, що зберігалися у зачинених приміщеннях і не зазнали радіоактивного забруднення; не вживайте овочі, які росли на забрудненому грунті; не пийте молоко від корів, які пасуться на забруднених пасовиськах.

  • Не пийте воду із відкритих джерел та із мереж водопостачання після офіційного оголошення радіаційної небезпеки, колодязі накрийте.

  • Уникайте тривалого перебування на забрудненій території.

  • У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання, бажано з використанням миючих засобів.

  • У разі перебування на відкритій, забрудненій радіоактивними речовинами місцевості, обов'язково використовуйте засоби захисту: для захисту органів дихання – протигаз, респіратор, ватно-марлеву чи протипилову пов'язку, зволожену марлева пов'язку, хустинку; для захисту шкіри –спеціальний захисний одяг типу ОЗК, плащ з капюшоном, накидка, комбінезон, гумове взуття і рукавиці.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...