Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Роботи з підтвердження можливості подальшої експлуатації енергоблока №1 ПАЕС вступили в завершальну стадію
AA

Роботи з підтвердження можливості подальшої експлуатації енергоблока №1 ПАЕС вступили в завершальну стадію

Згідно з діючою Ліцензією Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ, Держатомрегулювання), до завершення дозволеного строку експлуатації першого енергоблока Південноукраїнської АЕС на енергетичних рівнях потужності в рамках довгострокової експлуатації залишається менше 6 місяців. Фахівці ПАЕС активно готуються до підтвердження можливості його подальшої роботи.  

Ліцензію ДІЯРУ на право довгострокової експлуатації перший блок-мільйонник ПАЕС отримав 2013 року. Діюче законодавство та нормативні документи містять вимогу періодичної переоцінки безпеки енергоблока раз на десять років, тому документ передбачає обмеження його роботи на енергетичних рівнях потужності до 2 грудня 2023 року. На переконання фахівців, сьогоднішній технічний стан блока свідчить про можливість його подальшої експлуатації, й нині атомники втілюють цілий комплекс заходів для пролонгації ліцензії. 

Ключовим аргументом на користь продовження роботи енергоблока №1 ПАЕС є позитивні результати періодичної переоцінки його безпеки, які ґрунтуються на всебічній оцінці впливу старіння елементів і конструкцій, проведених модернізацій, досвіду експлуатації, зміни вимог нормативно-правових актів і характеристик розташування майданчика атомної станції. Разом зі Звітом з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) втілюється масштабна програма робіт з обґрунтування можливості подальшої експлуатації першого блока, яка містить цілу серію заходів. У переліку - оцінка технічного стану систем, конструкцій і елементів, кваліфікація обладнання та забезпечення його сейсмостійкості, роботи з підвищення безпеки, низка модернізацій, реконструкцій і технічних переоснащень.

Одним із важливих заходів є оцінка технічного стану корпусу реактора – єдиного з-поміж основних елементів, що не підлягає заміні, яка базується на результатах виконаних контролів і розрахункових обґрунтувань. Засвідчено задовільний стан, відсутність недопустимих суцільностей у металі корпусу реактора та достатній запас міцності для подальшої експлуатації. Отримані висновки лягли в основу обґрунтування продовження довгострокової експлуатації енергоблока №1.

Фахівці наголошують: переважну більшість запланованого вже виконано. Так, з шістнадцяти груп основного обладнання, будівель і споруд, яким слід продовжити строк експлуатації, позитивні  рішення погоджені щодо дванадцяти, ще за чотирма групами елементів рішення направлені до ДІЯРУ. Держатомрегулювання повідомило про відсутність зауважень до дев’яти звітів з чотирнадцяти факторів безпеки ЗППБ. Триває усунення зауважень державної експертизи щодо решти факторів і комплексного аналізу безпеки.

«Попри складнощі, що гостро постали через напад російського агресора, - і зі строками виконання запланованих робіт, і з залученням необхідних підрядчиків - ми робимо все можливе, аби повністю підготувати та обґрунтувати можливість подальшої роботи нашого  першого «мільйонника». Колектив добре розуміє наскільки важливий під час війни кожен генерований ним кіловат», - наголошує генеральний директор ВП «Південноукраїнська АЕС» Ігор Полович.    

Світовий досвід свідчить, що робота енергоблока в період довгострокової експлуатації  – не лише економічно доцільне рішення, а й обґрунтоване з точки зору забезпечення необхідного рівня безпеки. Це міжнародний підхід, схвалений МАГАТЕ.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...