Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ПРИТУЛОК ДЛЯ “БРАТІВ”   НАШИХ МЕНШИХ «МИ З ВАМИ»
AA

ПРИТУЛОК ДЛЯ “БРАТІВ”   НАШИХ МЕНШИХ «МИ З ВАМИ»

       В Южноукраїнську притулок робить перші кроки в цій клопітній і не простій справі. Наших “доброзичливців”, яким все погано, просимо не хвилюватись. Кондиціонерів і євроремонтів з підігрітими полами там не буде, але наш притулок буде одним з кращих в Україні. На це звісно знадобиться час, думаю на весну 2017 року ми дійсно будемо в гарній формі.

       Перші тваринки вже є в притулку і як він виглядає в порівнянні з іншим подивимось по їх фото.

Собачий притулок у Луцьку пережив важку зиму. 

Нинішня зима видалася напрочуд складною для собачого притулку, що на вулиці Мамсурова в Луцьку.

 Холод, заметілі та й просто зима, яка не відступає донині, стали складним випробуванням і для тварин, і для працівників комунального підприємства «Ласка», яке власне й опікується притулком.

 За словами керівника підприємства Дани Новарчук, під час сильних снігопадів до притулку не курсував громадський транспорт, бо навіть дороги від снігу не чистили. Тому працівники мусили діставатися сюди пішки по снігових заметах. Зауважимо, притулок знаходиться на малолюдній околиці Луцька.

 Зараз тут утримується трохи більше трьох сотень псів. У притулку є спеціальне приміщення для цуценят, блок для стерилізації, «літня кухня» для працівників, майданчик для вигулу, кухня, закриті й відкриті вольєри тощо. Територія притулку – трохи більше гектара. Щотижня тут стерилізують близько 10-15 тварин.

Чому у Рівному не миряться два собачих притулки?

Катерина Романік     

Приватний притулок для собак на Млинівській. Всі фото Катерини Романік

Як гриби після дощу на трасі «Київ-Чоп» з’являються нові готельні комплекси до Євро-2012. Втім, не лише туристи матимуть змогу відчути українську гостинність. На вулиці Київській у Рівному вирішили облаштувати й притулок для бездомних тварин. Проте ця благородна ідея ризикує перетворитися  на класичний сюжет  усім відомої байки про лебедя, щуку і рака. Адже в кожного, хто взявся за справу, власне бачення собачого щастя та питання коштів. Відтак, допоки безпритульні чотирилапі голодні вештаються містом, одні – думають, інші – планують, а ентузіасти вже десятий рік намагаються пригріти хоч дві сотні бездомних песиків.

Собаки з приватного притулку на Млинівській

Бойкотувати «Євро-2012» в Україні через жорстоке поводження з тваринами кілька місяців тому хотіли іноземці. Громадяни Франції, Італії та Австралії навіть провели спеціальну акцію зі збору підписів, аби відмінити в нашій країні проведення футбольного турніру. Втім вітчизняні урядовці заперечують закиди щодо жорстокого поводження з тваринами в Україні. Вони запевняють: внесуть зміни в законодавство, яке регулює поводження з чотирилапими друзями.

Подбати про чотирилапих вирішили й у Рівному. Торік на побудову притулку для тварин з бюджету виділили 200 тисяч гривень. Цьогоріч на цю потребу додадуть ще 200 та 162 тисячі на експлуатаційні витрати, – обіцяє міський голова Рівного Володимир Хомко. Він розповів: тварини не житимуть у притулку постійно. Їх стерилізуватимуть і відпускатимуть на волю. Проте у міської влади на це не достатньо коштів. Відтак, вони розраховують і на допомогу волонтерів. Тож, всерйоз взятися за бездоглядних тварин у Рівному планують орієнтовно в квітні-травні. Саме тоді притулок повинен запрацювати, – прогнозує мер.

– Виділили кошти та землю, затвердили на сесії Рівнеради. Кошти ці освоїли і наразі притулок вже частково збудований і переданий нашому комунальному підприємству. Сам притулок дуже дорогий, – розповідає Володимир Хомко. – З однією із громадських організацій ми домовилися, що вони даватимуть половину коштів і контролюватимуть нашу роботу, а половину коштів ми передбачатимемо в міському бюджеті. Адже експлуатаційні витрати на утримання цього притулку в рік складають близько 400 тисяч. Бо дуже дорого стерилізувати собак. Представники громадської організації погодилися з цим. Втім, провести комунікації до притулку відразу теж змоги немає – дорого. Та оскільки споживання води й електроенергії там невелике, то ми привозитимемо воду. Проте стерилізувати собак почнемо відразу. Притулок працюватиме наступним чином: рівненських собак привозитимуть туди і ділитимуть на три групи. Перша – це домашні тварини, які з різних причин опинилися на вулиці. Бажаючі зможуть забрати їх на утримання. Друга група – здорові, неагресивні безпритульні собаки. Їх стерилізуватимуть і відпускатимуть на волю. Третя група – агресивні й хворі собаки. Їх присиплятимуть. Таким чином, ми передбачаємо зменшення кількості безпритульних собак лише через 3-5 років. Таке європейське бачення поводження з тваринами.

– Моя сім’я і друзі допомагаємо Алісі Мамчур. Аби утримувати таку кількість чотирилапих, потрібні великі кошти. Можливо, хтось і хотів би допомогти, втім про наш притулок не знає. Ми знаходимося на вулиці Млинівській, 23а. Будемо вдячні за будь-яку допомогу: чи то харчі, будки, ганчір’я, чи то ліки або аксесуари для тварин.

      В нашому, Южноукраїнському планістерилізація і після адаптації собачок і котів будемо відпускати. Крупні собачки із агресивних порід і хворі будуть жити в притулку. А трохи пізніше будуть приміщення для строкового утримання домашніх тварин. Якщо їх власники їдуть у відрядження чи відпустку, то за певну плату їх улюбленці будуть доглядатись в притулку.

     Місця для собачок і котів є в приміщеннях. На зиму вони будуть мати потрібний підігрів повітря і посилену підстилку.

   

 

Ми також пам’ятаємо і про людей, які втратили житло та певні життєві орієнтири. Але це інша тема і дещо далі буде і про неї.

     А поки ми починаємо не просту але дуже потрібну і корисну справу. Якщо окрім відомих в місті  “доброзичливців” будуть справжні волонтери ми цьому будемо тільки раді. Офіційно притулок почне працювати з 23 серпня 2016 року. Тож в добрий час!.

                                                                                Заступник міського  голови                                                 О. Кольчак 

 

 

Правила утримання домашніх собак та котів в м.Миколаєві  (подається в скороченні)

3 вересня 2009 р міською радою затверджено "Правила утримання домашніх собак та котів в м.Миколаєві"

ПРАВИЛА

утримання домашніх собак та котів в м. Миколаєві

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Правила утримання домашніх собак та котів в м. Миколаєві (далі – Правила) регулюють права й обов’язки громадян в галузі наведення порядку щодо питань утримання і поводження з домашніми тваринами та заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині, відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

1.2. Правовою основою Правил є Закони України та інші нормативно – правові акти:

- «Про благоустрій населених пунктів»;

- «Про захист тварин від жорстокого поводження»;

- «Про місцеве самоврядування в Україні»;

- «Про тваринний світ»;

- «Про охорону навколишнього природного середовища»;

- «Про ветеринарну медицину»;

- «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;

- «Про захист населення від інфекційних хвороб»;

- інші нормативно – правові та нормативні документи.

1.3. Правила поширюються на підприємства, установи, організації (крім установ Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Державного митного комітету України і Міністерства внутрішніх справ України, власників собак - поводирів), а також на громадян і громадські установи, що утримують тварин у м. Миколаєві.

1.4. Координацію діяльності міських служб у галузі утримання і поводження з домашніми тваринами та заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині в м. Миколаєві здійснює департамент житлово-комунального господарства.

1.5. Організація і контроль за утриманням і поводженням з домашніми тваринами та заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині, притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами покладається на адміністрації районів міста, органи санепідемнагляду (міської та районних СЕС), міське управління УМВС України в Миколаївській області, державне управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області, органи державного ветеринарного нагляду, суспільно – громадські організації.

1.6. Усі відомчі інструкції та інші акти, які прийняті з питань утримання і поводження з домашніми тваринами на території міста, не повинні суперечити вимогам дійсних Правил.

1.7. Внесення змін до Правил здійснюється органами місцевого самоврядування у встановленому законодавством порядку один раз на три роки або за необхідності раніше розглядати питання щодо доцільності внесення до них змін.

2. ВИМОГИ ДО УТРИМАННЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН

2.1. Дійсними Правилами визначається порядок утримання і поводження з домашніми тваринами та заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині, відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

2.2. Умови утримання домашніх тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, русі, контакті із собі подібними, у природній активності та інших потребах.

2.3. Місце утримання домашніх тварин повинно бути облаштовано таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурно-вологісний режим, достатнє освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

2.4. Домашні тварини, яких утримують громадяни, є особистою власністю і, як кожна власність, охороняється законом. Тварина може бути вилучена у власника за рішенням суду чи в іншому порядку у випадках, передбачених діючим законодавством України.

2.5. Фізичні та юридичні особи, які утримують домашніх тварин, зобов’язані виконувати вимоги нормативно – правових актів у цій сфері, санітарно – гігієнічних і ветеринарних норм та Правил, а також не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних і юридичних осіб та не створювати загрози безпеці людей, а також інших тварин.

2.6. При додержанні вимог цих Правил, дозволяється утримувати:

- домашніх тварин у квартирах, в яких проживає одна сім’я, а також у будинках, що належать громадянам на правах приватної власності;

- у квартирах, дворах, де проживає кілька сімей, допускається утримання домашніх тварин лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири або двору. При цьому не дозволяється утримувати їх в місцях загального користування (коридори, сходові площадки, горища, підвали тощо);

- собак, котів і інших тварин – у «зоокутках», «живих кутках», дитячих, освітніх, санаторно-курортних і оздоровчих закладах – з дозволу відповідного органу за погодженням з санітарно-епідеміологічними і ветеринарними установами;

- собак – у вільному вигулі на ізольованій, добре огородженій території або в ізольованому приміщенні – на прив’язі або без неї;

- собак на підприємствах, в установах і організаціях: для охорони – на блоках, в обладнаних приміщеннях або на прив’язі; у вольєрах або в розплідниках;

- встановити вимогу до висоти огорожі вольєрів, майданчиків тощо в розмірі не менше 2,5 метрів;

- собак - без повідків і намордників: при оперативному використанні спеціальними організаціями, собак спеціального призначення, а також під час муштри, на полюванні, на учбово – дресирувальних майданчиках;

- власники собак, які проживають в багатоквартирних будинках, повинні забезпечувати тишу – попереджувати гавкання собак у період з 23.00 до 07.00.

2.7. Підприємствам, організаціям, установам утримання собак і котів допускається за погодженням з санітарно–епідеміологічними і ветеринарними установами. Утримання тварин у дитячих закладах допускається за умови забезпечення постійного догляду за тваринами відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

2.8. Власники домашніх тварин зобов’язані:

- утримувати їх згідно з біологічними особливостями, гуманно поводитися з твариною, не залишати її без догляду, їжі і води;

- дотримуватись санітарно – гігієнічних норм експлуатації жилого приміщення, де утримується домашня тварина, та норми співжиття;

- супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-ти річного віку;

- під час вигулу собаки одягнути намордник (крім собак дрібних порід) та тримати її на короткому повідку (до міста вигулу, визначеного даними Правилами);

- запобігати неконтрольованому розмноженню домашніх тварин, регулювати приплід тварин, які не мають племінної цінності;

- власникам собак та котів забороняється займатися розведенням тварин:

- з уродженими вадами;

- генетично та фізіологічно несумісних, з перевищенням фізіологічного навантаження;

- при неможливості подальшого утримання і влаштування потомства;

- при відсутності у тварин племінного сертифіката, виданого громадськими кінологічними та фелінологічними організаціями, які входять у міжнародні кінологічні та фелінологічні спілки;

- щороку доставляти собак, а у випадках, коли установа, що проводить реєстрацію, визнає за необхідне - також і котів, у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу, проведення інших необхідних лікувально –профілактичних обробок;

- повідомляти протягом 5–ти днів державну ветеринарну установу, що обслуговує даний район, про придбання собаки чи кота, а також про переїзд з ним в інший населений пункт;

- тримати сторожових собак на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, що виключає можливість втечі, про наявність собак застерігати написом;

- не допускати, щоб собаки і коти забруднювали квартири, сходові площадки та клітини та інші місця загального користування в будинках, дворах; прибирати в усіх випадках екскременти за своїми тваринами (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів);

- про захворювання собаки та кота негайно повідомляти ветеринарну установу;

- у випадках падежу собак чи котів негайно повідомляти ветеринарну установу і здавати трупи, реєстраційні посвідчення і номерні знаки;

- негайно повідомляти заклади охорони здоров’я та державної ветеринарної служби про випадки покусу або травмування собакою чи котом людини, свійської тварини;

- доставляти у ветеринарну установу собак і котів, які підозрюються або покусали людей чи тварин, або заподіяли їм травми, для огляду і карантинування протягом 15–ти діб, а покусаних тварин – для огляду і лікування;

- у разі неможливості доставити самостійно тварину, повідомляти про них адміністрації районів міста для подальшої передачі заявки в КП «Миколаївкомунтранс»;

- при проведенні масових видовищних, зоотехнічних та інших заходів за участю собак і котів організаторам необхідно отримати відповідні дозволи від управління ветеринарної медицини в м. Миколаєві.

2.9. Громадянам відшкодувати матеріальні та моральні збитки, нанесені їхніми тваринами, у встановленому чинним законодавством України порядку.

2.10. Власникам домашніх тварин дозволяється:

- утримувати, розводити племінних, дресирувати (навчати захвату тільки за руку), відчужувати, вигулювати з додержанням діючих вимог, виводити собак з жилих та інших приміщень, а також ізольованих територій, в загальні двори або на вулицю в наморднику на повідку з прикріпленим до нашийника особистим номерним знаком та обов’язковим забезпеченням безпеки людей, крім собак дрібних порід, на яких у реєстраційному посвідченні зроблено відповідну відмітку;

- перевозити собак і котів з додержанням правил, діючих на даному виді транспорту, при обов’язковому забезпеченні безпеки людей;

2.11. Продаж тварин: на території власника тварини; в розплідниках племінних тварин, які зареєстровані належним чином; під час проведення спеціалізованих заходів (виставки, аукціони тощо); на торгових місцях в спеціалізованих закладах торгівлі, які обладнані відповідним чином.

2.12. Тварини допускаються до продажу на ринках тільки після огляду і дозволу держветнагляду (при пред’явленні довідки, ветсвідоцтва) на спеціально відведеній території, не зв’язаній з торговельною зоною, на відстані від неї та житлових будинків не менше 200 метрів. Розміри території встановлюються з розрахунку 1,5 м.кв. на одну тварину.

2.13. Після закінчення торгівлі територія щоденно дезінфікується розчинами каустичної соди чи хлорного вапна.

2.14. Державний ветеренарно-санітарний контроль та нагляд на ринках (зоологічних ринках), інших підприємствах торгівлі, де організовано продаж тварин здійснюють державні інспектора ветеринарної медицини.

2.15. Власникам домашніх тварин забороняється:

- утримувати домашніх тварин незареєстрованими;

- продавати домашніх тварин у невстановлених для цього місцях без додержання ветсанвимог;

- утримувати собак і котів у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходах, горищах тощо);

- вигулювати собак і котів у непридатних для цього місцях, заводити у приміщення магазинів (крім собак-поводирів), об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, культури та на територію дитячих і підліткових закладів, дитячих майданчиків, парків, скверів;

- при супроводженні домашніх тварин не залишати їх без нагляду;

- вигулювати та виводити за межі помешкання чи садиби собак з підвищеною агресивністю без наявності коротких повідків, намордників та особистих номерних знаків;

- купувати, продавати, а також перевозити всіма видами транспорту в інші населені пункти домашніх тварин без ветеринарного свідоцтва з необхідними відмітками про проведення передбачених законодавством щеплень, обробок;

- викидати трупи собак, котів та інших тварин або захоронювати їх у невідведених для цього місцях (контейнерах, газонах та інших);

- жорстоко поводитись з собаками, котами та іншими тваринами, залишати бездоглядними або знищувати їх;

- використання оснащень, інвентарю, що травмують тварини;

- примушувати тварин до виконання неприродних для них дій, що приводять до травмувань;

- нанесення побоїв, травм, з метою примушування тварин до виконання будь – яких вимог;

- розводити тварин при відсутності племінного сертифіката, виданого громадськими кінологічними та фелінологічними організаціями, які входять в міжнародні кінологічні та фелінологічні спілки;

- розведення тварин зі спадково закріпленою агресивністю, тварин з виявленими генетичними змінами, що спричинюють їм страждання;

- примушування до нападу одних тварин на інших;

- вирощувати собак і котів для м’яса та шкірок;

- нацьковувати одну тварину на іншу;

- проводити собачі бої;

- навчати собак атакувати людину в життєво важливі органи.

3. РЕЄСТРАЦІЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН

3.1. Реєстрація домашніх тварин проводиться з метою: єдиного обліку цих тварин у місті; для організації пошуку загублених тварин та повернення їх власникам; контролю за чисельністю безпритульних тварин; здійснення контролю за дотриманням ветеринарно – санітарних вимог; забезпечення епізоотичного благополуччя; вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх тварин.

3.2. Реєстрація проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини, крім випадків втрати або пошкодження свідоцтва про реєстрацію.

3.3. Обов’язковій реєстрації підлягають тварини, що належать на правах власності або інших підставах фізичним або юридичним особам і перебувають на території м. Миколаєва.

3.4. Власники тварин зобов’язані:

- реєструвати домашніх тварин всіх порід з трьохмісячного віку. Реєстрація проводиться установами, що визначаються виконавчим комітетом Миколаївської міської ради;

- при реєстрації або перереєстрації домашніх тварин їх власникам видається реєстраційне посвідчення, а на собак, крім того, і особисті номерні знаки, видаються Правила (за кошти власника тварин) та цей факт підтверджується підписом. Особистий номерний знак собаки прикріплюється до її нашийника;

- реєстрація домашніх тварин може проводитися протягом десяти календарних днів з дня придбання (купівлі, отримання в дар тощо) тварини;

- перереєструвати собак і котів при зміні місця проживання, при зміні власника та втрати реєстраційного посвідчення тварини;

- тварини, власники яких не здійснили перереєстрацію, вважаються зареєстрованими не належним чином;

- власники собак з підвищеною агресивністю (додаток № 1), як визнаних, так і не визнаних міжнародними організаціями порід, реєструють їх тільки при наявності довідки про проходження мінімуму знань з питань дресирування та утримання тварин (яку отримають в громадських кінологічних та фелінологічних організаціях, які входять в міжнародні кінологічні та фелінологічні спілки);

- власники домашніх тварин сплачують за їх реєстрацію, реєстраційне посвідчення та особистий номерний знак у розмірі, що визначається виконавчим комітетом Миколаївської міської ради;

- власники домашніх тварин, які не є мешканцями м. Миколаєва, але перебувають тут тимчасово з тваринами, повинні мати при собі ветеринарні свідоцтва з відповідною відміткою про стан здоров’я тварини та щеплення проти сказу;

- власники домашніх тварин, які перебувають з твариною у місті більше 30 діб, повинні зареєструвати її у встановленому порядку.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...