Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС реалізується проект технічної допомоги Євросоюзу в царині поводження з РАВ
AA

На ЮУАЕС реалізується проект технічної допомоги Євросоюзу в царині поводження з РАВ

25 лютого на Южно-Українській АЕС працювала команда експертів проекту технічної допомоги ЄС «Підтримка в поводженні з радіоактивними відходами в Україні. Оптимізація національної транспортно-технологічної схеми поводження з РАВ». Проект, шо стартував 2014 року та розрахований на 3 роки, реалізується на українських АЕС у рамках Програми взаємодії з Європейською комісією «Інструмент співпраці у сфері ядерної безпеки» (ІСЯБ)*.

У технічному візиті на ЮУАЕС взяли участь експерти компанії PLEJADES GmbH (Німеччина). Вони відвідали об'єкти атомної станції, призначені для поводження з РАВ, а також обговорили з фахівцями ЮУАЕС цілу низку запитань, пов'язаних з втіленням проекту на южно-українському майданчику.

  • Нашою метою є визначення ситуації з об'ємом і потоком радіоактивних відходів на атомній станції, з їх переробкою та транспортуванням, - уточнив директор проекту Зоран Дрейк. - Ми обговорили варіанти оптимального та економічно обґрунтованого шляху транспортування РАВ до місця захоронення - автомобільними дорогами або залізничними коліями, а також розглянули проектні вимоги, що пред'являються до контейнерів для їх транспортування та до вантажопідйомного обладнання.

Безпечне транспортування, переробка та захоронення радіоактивних відходів - одна з п'яти пріоритетних областей, фінансування спільних дій у яких є метою ІСЯБ. У нинішньому випадку реалізацію програми міжнародної допомоги спрямовано на підвищення безпеки та економічної ефективності поводження з усіма типами радіоактивних відходів у країні та, зокрема, на мінімізацію відходів в усіх видах діяльності з урахуванням довгострокової мети постійного та безпечного захоронення.

Відповідальність за поводження з радіоактивними відходами на діючих атомних електростанціях в Україні покладено на ДП НАЕК «Енергоатом». Компанія несе відповідальність за первинну обробку, переробку та зберігання відходів, що утворюються на АЕС, до тих пір, поки не почнуть працювати централізовані сховища для довгострокового зберігання та захоронення.

Радіоактивні відходи, що утворюються під час експлуатації АЕС, підлягають характеризації, обробці та пакуванню перед розміщенням для зберігання та/або захоронення. Ґрунтуючись на оцінках безпеки, оператори об'єктів захоронення РАВ мають виробити критерії приймання відходів (KПВ), що встановлюватимуть обмеження щодо допустимого радіонуклідного складу окремих упаковок відходів і всього сховища. КПВ мають бути затверджені Держінспекцією ядерного регулювання, після чого підлягають обов'язковому дотриманню з боку АЕС.

Проект «Підтримка в поводженні з радіоактивними відходами в Україні. Оптимізація національної транспортно-технологічної схеми поводження з РАВ» спрямований на підвищення безпеки на всіх етапах поводження з радіоактивними відходами в Україні шляхом оптимізації національної транспортно-технологічної схеми.

У процесі реалізації проекту зарубіжними фахівцями буде видано рекомендації з оптимізації та гармонізації національної транспортно-технологічної схеми щодо поводження з РАВ, погоджено проекти серії уніфікованих контейнерів для всіх етапів поводження з радіоактивними відходами, а також представлено попередні проекти транспортно-технологічного обладнання, що відповідатиме потребам виробників відходів і організацій, які займаються їх переробкою та захороненням.

 

*Фінансовий Інструмент співпраці в царині ядерної безпеки (ІСЯБ) створений для фінансування заходів, спрямованих на підтримку вищих рівнів ядерної безпеки, радіаційного захисту та застосування ефективних і економічних заходів захисту ядерних матеріалів у третіх країнах, що не входять до складу ЄС. Реалізація програми ІСЯБ є продовженням попередньої програми ядерної безпеки TACIS (1991-2006).

Інформація про ВП ЮУАЕС

ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 302 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 500 млрд кВт·год. електричної енергії.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...