Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ПАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження  готовності енергоблока №1  до подальшої довгострокової експлуатації
AA

На ПАЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження  готовності енергоблока №1  до подальшої довгострокової експлуатації

25 серпня на Південноукраїнській АЕС завершилося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №1 до подальшої довгострокової експлуатації. Його проведення виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».

Комісія на чолі з заступником директора Департаменту з питань безпеки ядерних установок - начальником відділу експлуатаційної безпеки - державним інспектором Борисом Столярчуком упродовж тижня перевіряла повноту, достовірність і відповідність фактичному стану справ інформації, представленої ДП «НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки» енергоблока №1 ПАЕС. Також перевірялась наявність необхідних умов для виконання заявленої діяльності. Окрім представників ДІЯРУ до складу комісії входили керівники та провідні фахівці центральних органів виконавчої влади, міністерств та відомств. У якості експертів до перевірки було залучено фахівців Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки.

Ліцензію Держатомрегулювання України (ДІЯРУ), яка нині дає право на експлуатацію, перший блок-мільйонник ПАЕС отримав 2013 року. Діюче законодавство та нормативні документи містять вимогу проведення періодичної переоцінки безпеки енергоблока кожні десять років після початку його експлуатації.

«Десять років спливли надто швидко. Прийшов час оцінювати можливість енергоблока на безпечну довгострокову експлуатацію в наступний період, визначений ліцензією, - зазначив на стартовій нараді генеральний директор ВП ПАЕС Ігор Полович.  - Нашим колективом була проведена значна робота за цим напрямом. Сподіваємось, члени комісії переконаються, що ми максимально відповідально підійшли до питання пролонгування ліцензії».

На переконання фахівців, сьогоднішній технічний стан блока свідчить про можливість його подальшої експлуатації. Ключовим аргументом на користь продовження роботи енергоблока №1 ПАЕС є позитивні результати періодичної переоцінки його безпеки, які ґрунтуються на всебічній оцінці впливу старіння елементів і конструкцій, проведених модернізацій, досвіду експлуатації, зміни вимог нормативно-правових актів і характеристик розташування майданчика атомної станції. Разом зі Звітом з періодичної переоцінки безпеки (ЗППБ) втілюється масштабна програма робіт з обґрунтування можливості подальшої експлуатації першого блока, яка містить цілу серію заходів. У переліку - оцінка технічного стану систем, конструкцій і елементів, кваліфікація обладнання та забезпечення його сейсмостійкості, роботи з підвищення безпеки, низка модернізацій, реконструкцій і технічних переоснащень.

Одним із важливих заходів є оцінка технічного стану корпусу реактора – єдиного з-поміж основних елементів, що не підлягає заміні, яка базується на результатах виконаних контролів і розрахункових обґрунтувань. Засвідчено задовільний стан, відсутність недопустимих несуцільностей у металі корпусу реактора та достатній запас міцності для подальшої експлуатації. Отримані висновки лягли в основу обґрунтування продовження довгострокової експлуатації енергоблока №1.

 Як зазначив Борис Столярчук, комісія мала впевнитись, що всі системи працюють, їхня подальша експлуатація обґрунтована, відповідні документи оформлені. «Наразі можна констатувати: критичних зауважень немає, але є окремі питання щодо належного оформлення документації. Загалом  стан справ дозволяє нам зробити позитивні висновки, я можу  охарактеризувати його як задовільний», - підкреслив голова комісії.

Акт за підсумками роботи комісії підписано 25 серпня. Цей документ ляже в основу рішення ДІЯРУ щодо можливості подальшої довгострокової експлуатації енергоблока №1 ПАЕС. Колегія ДІЯРУ, яка прийматиме це рішення, запланована на листопад цього року.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...