Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | КНП "ЮМБЛ" інформує
AA

КНП "ЮМБЛ" інформує

Нирки життєво необхідний фільтр організму. Вони регулюють баланс рідини в організмі людини, підтримують кислотно-лужний баланс та баланс електролітів, виводять продукти обміну з крові, а також виробляють гормони, що регулюють артеріальний тиск, забезпечуючи утворення червоних кров’яних тілець та міцність кісток. За добу нирки фільтрують 1700л. крові, виводять з організму 1,5л. надлишкової рідини та токсинів.

Хронічна хвороба нирок є частим захворюванням, що обумовлено високою поширеністю її основних причин, перш за все цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу, запальних захворювань нирок (пієлонефрит, гломерулонефрит).

Найпоширеніший симптом  хвороби  нирок — набряки на обличчі, у верхній частині тіла, підвищення артеріального тиску. Але дуже часто захворювання нирок протікає безсимптомно, симптоми з’являються вже на пізніх стадіях.  

З розвитком ниркової недостатності з'являються скарги на загальну слабкість, втрату апетиту, свербіж шкіри, нудоту, блювоту, порушення сну, схуднення. При огляді визначають посмикування м'язів, блідість шкіри, зниження температури (навіть у період інфекційних ускладнень). 

- «В нашій лікарні відділення нефрології та діалізу функціонує з 2021 року. За цей період відділення рятує життя багатьох жителів нашої громади.  Наразі 14 пацієнтів з термінальною стадією хронічної хвороби нирок проходять амбулаторний програмний гемодіаліз.  

Хочу наголосити,що важливим моментом для виявлення на ранній стадії розвитку хронічної хвороби нирок це вчасне обстеженння (не менш, як раз на рік) людей з групи ризику, а саме: пацієнтам з цукровим діабетом, артеріальною гіпертензією, атеросклерозом, ожирінням, люди похилого віку або особи з захворюванням нирок у родині. У разі  виявлення на ранній стадії розвитку хронічної хвороби,  можна сповільнити її прогресування», - зазначила Анастасія Сергієнко завідуюча відділення нефрології та діалізу.

Відповідні обстеження з виявлення розвитку хворобинирок Ви можете здійснити за направленням сімейного лікаря або лікаря-нефролога.

Будьте здорові! Бережіть себе!

 

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...