Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До Міжнародного дня боротьби проти раку
AA

До Міжнародного дня боротьби проти раку

В лютому в Україні відбулися заходи, присвячені Міжнародному дню боротьби проти раку. В ДЗ СМСЧ-2 фахівці проводять консультативні огляди та роз’яснення важливості своєчасного виявлення злоякісних новоутворень та їх лікування.  

За інформацією Національного інституту раку в Україні на диспансерному обліку лікарів знаходиться більше мільйона громадян, хворих на злоякісні новоутворення, з них в Миколаївській області - більше 34 тисяч осіб. В місті Южноукраїнську – 1128 хворих на злоякісні новоутворення, вперше захворіло у 2016 р. 150 осіб.

Нажаль 25% хворих на злоякісні новоутворення не доживають до 1-го року з моменту встановлення діагнозу.

За даними ВООЗ, існує більше 100 видів раку, хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей.

У всьому світі найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку (в порядку убування): раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу; жінок - від раку грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки. У багатьох країнах, що розвиваються, рак шийки матки є найпоширенішим типом раку. 

Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти - більше 20% смертей від раку пов’язані з вживанням тютюну.

Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B - рак печінки. 

Такі види раку, які мають значимість для громадської охорони здоров’я, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки є виліковними у разі їх раннього виявлення та належного лікування. 

Можна допомогти всім пацієнтам, що страждають від болю, при застосуванні сучасних знань в області зняття болю і наданні паліативної допомоги. 

Більше 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності.  

Всесвітній день боротьби проти раку проголошений «Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями». Мета цього дня в усьому світі - це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. 

Залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання.

Міжнародний день захисту від раку закликає широку громадськість до завдань, що стоять перед нашим світом в боротьбі з раковими захворюваннями і закликає небайдужих політиків відноситись до запобігання  захворюваності на рак, як до одного з політичних пріоритетів. 

На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючи елементарні норми здорової поведінки, такі як: огорожу доступу до куріння дітей, боротьба з курінням як таким; фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

Вкрай важливо громадянам щорічно проходити профілактичні огляди у лікарів, що дасть можливість попередити розвиток онкологічних захворювань, шляхом вчасного виявлення та лікування передпухлинних захворювань, а також виявляти онкологічні захворювання в ранніх, не занедбаних стадіях хвороби, що також значно покращить прогноз на повне одужання громадян які захворіли на онкологічне захворювання.

Слід знати, що рак виліковний якщо його вчасно виявили, вчасно та якісно пролікували в спеціалізованих медичних закладах онкологічного профілю згідно до затверджених Міністерством охорони здоров`я стандартів.

Фахівці СМСЧ-2 запрошують чоловіків та жінок старше 40 років щорічно проходити огляд проктолога, жінок старше 18 років проходити профілактичний медичний огляд та онкоцитологічний скринінг в оглядовому кабінеті медсанчастини. Також в умовах значної розповсюдженості туберкульозу надзвичайно важливо один раз на рік робити флюорографічне дослідження легень. Звичайно важливо періодично проходити стоматологічний огляд та санацію ротової порожнини. 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...