Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Авітаміноз чи гіповітаміноз: розбираємося з поняттями. Міфи про вітаміни. Фармацевтична змова
AA

Авітаміноз чи гіповітаміноз: розбираємося з поняттями. Міфи про вітаміни. Фармацевтична змова

Авітаміноз чи гіповітаміноз: розбираємося з поняттями

Розповсюджений сьогодні термін «авітаміноз» вживають неправильно. Насправді, це хвороба, при якій в організмі людини чи тварини повністю відсутній один або декілька вітамінів. Наприклад, відсутність вітаміну С викликає цингу, а D — рахіт. Їй передує гіповітаміноз — патологічний стан, який виникає через нестачу вітамінів, тобто в організмі вони є, але у недостатній кількості.

Міфи про вітаміни

Чому виникає ця плутанина? Тому що тема нестачі вітамінів оповита міфами, які передаються із покоління в покоління. Ось найпоширеніші з них та їх спростування:

  • Люди, які не приймають вітаміни, частіше хворіють і живуть менше. Не зовсім так. Хоча дослідження з цього приводу проводилися вибірково, але якщо міркувати логічно, то людина, котра повноцінно харчується, отримує всі вітаміни з їжі, не потребує синтетичних добавок.
  • Вагітні жінки, діти, люди похилого віку повинні пити вітаміни. Не повинні. Якщо немає показань, то приймати вітамінні препарати для профілактики не треба. Але це вирішує тільки лікар. Мами, які цілий рік годують дитину синтетичними пігулками, у кращому разі втратять лише гроші.
  • Вітамінами можна запастися наперед. На жаль, ні. Харчуючись влітку овочами й фруктами, наситити організм корисними речовинами на зиму не вдасться.
  • Термічно оброблені продукти втрачають вітаміни. І так, і ні. Звісно, в консервованих огірках їх менше, ніж у свіжих, але, наприклад, їсти сире м’ясо не можна, особливо свинину й курятину. Проте у готових стравах все одно залишається необхідна кількість корисних речовин.
  • Певний вітамін є лише в одному продукті. Ні. Справа в різній концентрації. Наприклад, у моркві є і вітамін А, і С. Але в 100 г смородини вітаміну С в рази більше, а А — менше. Якщо не любите якийсь фрукт чи овоч, його легко замінити іншим.

Фармацевтична змова

Активно просувають міф про  авітаміноз фармацевтичні компанії, виробники вітамінів та БАДів, адже від продажів препаратів залежить їхній прибуток. І це діє. Боячись гіповітамінозу та його наслідків, чимало людей скуповують аптечні вітаміни пачками, які зараз продаються без рецепта. Але навряд чи вони дійсно допоможуть, ба більше, можуть навіть нашкодити.

Не існує чудодійних пігулок, які б умить наситили організм вітамінами. Тому що їхнє засвоєння залежить ще й від:

  • способу життя: повноцінного сну, правильного харчування, помірних фізичних навантажень;
  • наявності специфічних хвороб, індивідуальних особливостей;
  • імунітету;
  • вмісту інших вітамінів і речовин, які допомагають їх розщепити та використати.

Тобто, якщо ви спите по 5 годин на добу, нераціонально харчуєтесь і мало рухаєтесь, то пігулка з пляшечки не допоможе.

Синтетичні вітаміни — це медичні препарати, які мають показання, протипоказання та побічні ефекти. Якщо приймати їх неправильно, порушуючи дозування чи правила з інструкції, є ризик зашкодити печінці, ниркам, органам травлення.

Щоб точно визначити, чого бракує саме вам, потрібно зробити аналіз крові на вітаміни й мікроелементи. Якщо за результатами лабораторних досліджень у вас виявили недостатній рівень того чи іншого вітаміну, то зверніться до лікаря, а не призначайте лікування самостійно. Лише спеціаліст правильно інтерпретує аналізи та підбере коректний препарат.

 

Читайте також

День лікаря–лаборанта

КНП «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня»

15 квітня відзначаються День лікаря–лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної ді...