Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | СТИХІЙНІ РИНКИ – РОЗПОВСЮДЖЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ!
AA

СТИХІЙНІ РИНКИ – РОЗПОВСЮДЖЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ!

Закон вимагає, що м’ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі в лабораторіях на ринках і яка є гарантією придбання якісної та безпечної продукції для споживання.

Стихійна торгівля – явище, яке є потенційно небезпечним для вашого здоров’я. Не варто забувати, що всі продукти харчування, які реалізуються в невстановлених місцях не проходять жодного ветеринарно-санітарного контролю і їх споживання може спричинити безліч паразитарних та інфекційних хвороб. Безперечно, кожен сам обирає, що і де купувати, про те хто, як не ви самі подбаєте про своє здоров’я.

На сьогоднішній день особливо важливим та актуальним в Україні, зокрема, в Миколаївській області є захворювання свиней на африканську чуму. Зазначена хвороба зафіксована в смт. Врадіївка, Миколаївської області відповідно до експертного висновку Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи ( м. Київ) від 27.10.2015 року № 006112п.м./15.

Африканська чума свиней (АЧС) – це вірусне захворювання, яке відзначається високою смертністю і завдає величезні економічні збитки як державі так і громадянам, які утримують в своєму господарстві свиней. Вірус добре зберігається як при висушуванні так і при заморожуванні, а також в умовах гниття. В зв’язку з цим джерелом захворювання є продукти забою хворих тварин, м’ясо, м’ясні продукти, кров, кістки, шкіра. Інфекція може поширюватись з харчовими відходами, з кормами, гноєм, транспортними засобами, предметами догляду, забрудненими виділеннями хворих тварин. Механічним джерелом збудника може бути обслуговуючий персонал, собаки, коти, гризуни, птахи, комахи. Основними клінічними ознаками хвороби є підвищення температури тіла у свиней до 42ºС, посиніння шкіри, крововиливи на шкірі та внутрішніх органах, майже стовідсоткова смертність.

Лікування та імунопрофілактика не розроблені. Тому основними заходами запобігання виникнення хвороби є «закритий режим» утримання свиней (особливо необхідно унеможливити контакти з дикими представниками виду), недопущення згодовування свиням відходів продукції тваринного походження. Громадянам не варто купувати м'ясо та м’ясопродукти на стихійних ринках. 

Лише виконуючі всі запобіжні заходи можна уникнути спалаху африканської чуми свиней в нашому місті та попередити розповсюдження цієї хвороби в Миколаївській області.

Звертаємось до всіх городян із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі і застерігаємо від небезпеки, яка пов’язана із вживанням цих небезпечних продуктів та запобіганню розповсюдження такої хвороби, як африканська чума свиней. 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 26.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 26 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...