Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Енергоатом і Westinghouse підписали угоду, необхідну для розширення використання ТВС-WR
AA

Енергоатом і Westinghouse підписали угоду, необхідну для розширення використання ТВС-WR

5 листопада на Южно-Українській АЕС за участі топ-менеджменту Westinghouse та Енергоатома відбулося розширене засідання оперативного штабу з питань впровадження модернізованого палива Westinghouse. Під час зустрічі представники Запорізької АЕС і компанії Westinghousе підписали угоду про тестування на станції програмного комплексу BEACON TSM, розробленого Westinghousе та призначеного для нейтронно-фізичних розрахунків параметрів активної зони реактора, в якому експлуатується паливо двох виробників. Документ передбачає тимчасове ввезення тестової моделі ВЕACON в Україну.

Установка комплексу BEACON TSM на ЗАЕС передує розширенню співробітництва між Енергоатомом і Westinghouse з використання палива ТВС-WR на енергоблоках ЗАЕС. Забезпечення роботи змішаної активної зони реактора вимагає модернізації систем внутрішньореакторного контролю. Раніше таку модернізацію було проведено на блоці №3 ЮУАЕС, у активній зоні якого з 2005 року експлуатуються паливні збірки двох виробників - «ТВЕЛ» і Westinghousе. До робіт з модернізації систем внутрішньореакторного контролю енергоблоків ЗАЕС, як і на ЮУАЕС, буде залучено НВО «Імпульс».

У засіданні оперативного штабу взяли участь старший віце-президент з ядерного палива Westinghouse Хосе Еметеріо Гутьєрес, президент по регіону Європи, Близького Сходу та Африки Westinghouse Ів Браше, віце-президент - керуючий директор по регіону Європи, Близького Сходу та Африки Westinghouse Азіз Даг, директори заводів-виробників ядерного палива Westinghouse Джеф Бредфут (штат Коламбія, США), Магнум Германсон (м. Вастерас, Швеція). У рамках свого візиту топ-менеджери Westinghouse провели зустрічі з президентом Енергоатома Юрієм Недашковським і генеральним директором ЮУАЕС Володимиром Лісніченком, головою Держатомрегулювання Сергієм Божком, представниками Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», директором НВО « Імпульс».

Відкриваючи розширене засідання оперативного штабу з питань впровадження модернізованого палива Westinghouse, Ю.Недашковський зазначив, що місце його проведення обрано не випадково: «Ми зібралися на одному з ключових енергетичних комплексів нашої компанії та України в цілому. Южно-Українська АЕС - єдина на сьогоднішній день вітчизняна атомна станція, де поряд з російським паливом успішно працюють тепловиділяючі збірки Westinghousе. Станція пройшла нелегкий шлях і її досвід дуже важливий для нашої подальшої співпраці».

Учасники зустрічі високо оцінили ефективність роботи української сторони щодо впровадження модернізованих тепловиділяючих збірок Westinghouse (ТВС-WR) на атомних станціях України. Зарубіжні гості подякували за можливість побувати на майданчику, де експлуатуються їхні паливні збірки. «Зі свого боку ми беремо зобов'язання виробляти паливо найвищої якості», - заявив Хосе Еметеріо, висловивши сподівання на розширення зони поставок на інші українські атомні станції.

Таке розширення стане можливим після ліцензування модернізованого ядерного палива Westinghousе Державною інспекцією ядерного регулювання, яке планується навесні 2016 року після завершення поточної паливної кампанії на третьому блоці ЮУАЕС (лютий 2016 р.), обстеження та тестових випробувань. У разі позитивного рішення ДІЯР НАЕК «Енергоатом» у 2016 році має намір придбати у Westinghousе 5 поставок свіжого палива: 2 для ЮУАЕС і 3 - для ЗАЕС.

У своїй презентації можливостей розширення співпраці з українською стороною керівники Westinghousе розповіли про проекти підвищення потужності атомних енергоблоків, оптимізації ремонтних кампаній на АЕС, розроблений Westinghousе реактор АР1000 та ін. Окрему увагу було приділено перспективам виробництва комплектуючих для тепловиділяючих збірок Westinghousе на потужностях ремонтно-механічного заводу ВП «Атоменергомаш», де сьогодні Енергоатом виробляє ці комплектуючі для палива ТВС-А (ТВЕЛ). У ході зустрічі віце-президент Енергоатома Володимир Пишний передав керівництву Westinghousе комерційну пропозицію та план виготовлення дослідних виробів (хвостовиків і головок), який включає аудит якості.

«Чим більше ми працюємо разом, тим більше розуміємо, що така взаємодія може бути вигідною обом сторонам, - упевнений Ів Браше. - У наших компаній різна історія розвитку. Коли ми починаємо порівнювати те, що напрацьовано тут, і те, що напрацьовано у нас, ми бачимо, що у кожної сторони є свої переваги. Якщо використовувати найкраще з обох підходів, може скластися взаємовигідна ситуація».

Під час візиту на ЮУАЕС для представників Westinghousе було організовано ознайомчу екскурсію на об'єкти енергокомплексу з відвідуванням машинного залу, блочних щитів управління другого і третього енергоблоків, каскаду ГЕС-ГАЕС, а також на завод РМЗ ВП «Атоменергомаш». 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...