Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС пройшов «круглий стіл» з питання продовження терміну експлуатації другого енергоблоку
AA

На Южно-Українській АЕС пройшов «круглий стіл» з питання продовження терміну експлуатації другого енергоблоку

18 лютого на Южно-Українській АЕС відбулася зустріч з представниками громадськості та органами місцевого самоврядування міста Первомайськ. Вона пройшла в форматі «круглого столу» та була організована в рамках підготовки підприємства до громадських слухань з питання продовження проектного терміну служби блоку №2, які заплановано на період з 25 березня по 20 квітня 2015 року. З весни 2014 року «круглі столи», що проводяться на майданчику ЮУАЕС, стали своєрідною репетицією майбутніх громадських слухань.

Нинішній візит гостей, організований відділом роботи з громадськістю та ЗМІ підприємства, продовжив цикл заходів для жителів тих населених пунктів, які прилягають до зони спостереження атомної станції. У його рамках представники Первомайська традиційно побували на Ташлицькій ГАЕС, Олександрівській ГЕС і повномасштабних тренажерах блочних щитів управління енергоблоків №№1,2 та 3. Під час екскурсії та зустрічі в форматі «питання-відповідь», присвячених обґрунтуванню другого життя атомного блоку-мільйонника №2, земляки вкотре отримали вичерпні відповіді на всі свої запитання.

На початку зустрічі начальник служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації ЮУАЕС Олександр Манузін коротко розповів про заходи, що проводяться в рамках продовження терміну експлуатації другого южно-українського енергоблоку. Він підкреслив, що пролонгація його терміну служби ведеться на підставі нормативної бази, розробленої за співпраці ДП НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання, МАГАТЕ та інших міжнародних організацій. Атомникам пред'являються дуже жорсткі вимоги для обґрунтування та підготовки блоку-ветерана до продовженої експлуатації, проігнорувати які неможливо. І додав, що южно-українські енергетики вже мають позитивний досвід успішного продовження розрахункового терміну служби першого «мільйонника». Проект показав, що він технічно здійснимий, економічно вигідний та надійно врегульований. «За аналогією з першим, проведені заходи з продовження підвищить рівень безпеки енергоблоку №2», - завірив О.Манузин.

Начальник лабораторії зовнішньої дозиметрії цеху радіаційної безпеки атомної станції Андрій Гришан продемонстрував присутнім презентаційні матеріали стосовно контролю радіаційного стану навколишнього середовища, що проводиться в 30-км зоні. Дані моніторингу повітря, води та ґрунту свідчать про те, що експлуатація трьох южно-українських «мільйонників» на встановленій потужності не міняє екологічної обстановки в регіоні та завжди характеризується як екологічно благополучна.

«Питання, на які люди не знають відповіді, обростають чутками», - наголосив на зустрічі з первомайцями заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з кадрів і соціальної політики Володимир Авраменко, запросивши їх до продуктивного діалогу. Питання у гостей були різні. Торкалися вони розмірів допустимої дози опромінення оперативного персоналу під час роботи, надійності фізичного захисту атомної станції та її  участі в соціальних проектах. Учасників дискусії також цікавила кількість порушень у роботі АЕС, вірогідність будівництва четвертого енергоблоку та складові тарифу на електроенергію для населення. Цілий блок питань первомайців було присвячено диверсифікації ядерного палива.

- Ми запитували про те, що сьогодні цікавить наших виборців і особисто нас. І почули відповіді з вуст фахівців. Знаючи правду, ми можемо об'єктивно сприймати ситуацію, - сказав в інтерв'ю відомчим ЗМІ депутат Первомайської міської ради Василь Капацина - один з активних учасників «круглого столу». - Екскурсія об'єктами АЕС була цікавою та змістовною і ми повною мірою підтримуємо ту роботу, яку проводить колектив атомної станції.

Підтримала свого колегу по депутатському мандату й Лілія Філіпишина, яка очолювала групу гостей: - Велику частину інформації щодо заходів, які проводяться на АЕС, ми отримуємо з муніципальних засобів масової інформації. Буквально нещодавно була публікація про те, що робиться атомниками для того, аби продовжити життя другому блоку. Сьогодні про це наша делегація дізналася безпосередньо від фахівців. Ми розуміємо, що без електроенергії буде дуже важко. Її нестачу всі вже відчули на собі в кінці минулого року. Ми усвідомлюємо, наскільки це важливо та потрібно для життєдіяльності соціальної сфери, медицини і комунального господарства, тому більшість первомайців підтримують необхідність продовження терміну експлуатації другого атомного блоку, що, безумовно, принесе благополуччя не лише мешканцям Южноукраїнська та найближчих населених пунктів, а й регіону в цілому.  

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...