Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Для забезпечення санітарного попуску в нижній течії Південного Бугу з Олександрівського водосховища спрацьовано 4,5 млн кубометрів води
AA

Для забезпечення санітарного попуску в нижній течії Південного Бугу з Олександрівського водосховища спрацьовано 4,5 млн кубометрів води

 

 

Для забезпечення санітарного попуску в нижній течії Південного Бугу з Олександрівського водосховища спрацьовано 4,5 млн кубометрів води

 Починаючи з 5 серпня, Олександрівське водосховище (є одним з гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу) переведене в режим санітарного попуску. За 13 днів - до 17 серпня - з водоймища було спрацьовано 4,5 млн м3 води. Це дозволило забезпечити приписані санітарні витрати річки нижче греблі Олександрівської ГЕС в об'ємі 17 м3/с. При цьому приплив води у водоймище в цей період знижувався до 8 м3/с.

Як водний акумулятор Олександрівське водосховище служить з 2010 року, коли рівень водоймища був піднятий до позначки 16,0 м.

Найнижче за географічним розташуванням на руслі Південного Бугу, в період весняних паводків воно накопичує до 9,5 млн м3 води, яка в жаркі літні  місяці використовується для зниження вододефіциту в нижній течії річки.

 

Зрозуміло, що такого невеликого об'єму недостатньо, аби повною мірою забезпечити безперебійне водопостачання населення та галузей народного господарства, а також підтримку належної санітарно-епідеміологічної й екологічної обстановки в річковому басейні. Тому Южно-Український енергетичний комплекс став ініціатором створення схеми взаємодії та управління всіма розташованими на річці штучними водоймищами. У результаті, в 2010 році були розроблені та введені в дію "Правила експлуатації каскаду водосховищ басейну р. Південний Буг", у яких наведено гідрологічні характеристики та можливі дії з раціонального стоку річки в різні пори року.

Режими роботи основних річкових водосховищ, виходячи з кліматичної та водогосподарської ситуації, розглядаються і приймаються до виконання спеціальною міжвідомчою комісією, мінімум, двічі на рік. Чергове її засідання в режимі відеоконференції пройшло 14 серпня. На ньому, зокрема, зазначалося, що висока температура повітря та практична відсутність опадів призвели до зниження водності річки. Так, якщо в липні на ділянці Первомайськ-Олександрівка* вона складала 30-40 м3/с, то в першій декаді серпня була вже 20-25 м3/с, у другій - лише 15-20 м3/с. На третю декаду поточного місяця фахівці передбачають подальше ускладнення гідрологічної обстановки.

Враховуючи ситуацію, що склалася, для безперебійного водозабезпечення населення та галузей економіки, а також підтримки належної санітарно-екологічної обстановки міжвідомча комісія розпорядилася здійснити спрацювання основних руслових водосховищ, у т.ч. Щедрівського - на 5,4 млн м3, Глибочокського та  Гайворонського - по 1,6  млн м3 і найбільшого Ладижинського - на 15,3  млн м3. Каскад ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу при цьому зобов'язаний продовжувати забезпечувати санітарний попуск у нижній течії Південного Бугу в об’ємі 17 м3/с.

"Першу додаткову воду - з Первомайської ГЕС -  ми вже отримали, - повідомив заступник начальника гідротехнічного цеху каскаду ГЕС-ГАЕС Олександр Ігнатов. - Завдяки цьому, витрати річки 19 та 20 серпня збільшилися до 23-25 м3/с. Далі черга за Ладижинським водосховищем. Його спрацювання розпочалося в понеділок, 18 серпня. Через 5-6 днів ця вода буде у нас".

Так загальними зусиллями, об'єднання яких свого часу було ініційоване Южно-Українським енергокомплексом, забезпечується наповненість водної артерії, що протікає територією 5 областей України, водозбірна площа якої розташована виключно на території нашої держави. Та повною мірою розв'язати проблему вододефіциту в басейні Південного Бугу в період літньої межені все ж не вдається. У жаркі місяці вона загострюється з року в рік.

Однією з реальних можливостей підтримати сприятливу екологічну обстановку в нижній течії Південного Бугу є збільшення ємності Олександрівського водосховища. Згідно з проектом, для нормальної роботи каскаду ГЕС-ГАЕС передбачено рівень водоймища 16,0 м. Використання води для потреб народного господарства можливе при вищих позначках - аж до 20,7 м.  У цьому випадку об'єм води, закумульованої для забезпечення водопостачання та екологічного благополуччя регіону,  збільшиться до 42 млн м3.

 *Місто Первомайськ розташоване на 

60 км вище за течією від Олександрівської ГЕС, пгт Олександрівка - на 2,5 км нижче.

 Додатково

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг.

На даному етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 11,5 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

 Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 26.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 26 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...