Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На блоці №2 Южно-Української АЕС виконано черговий постфукусімський захід
AA

На блоці №2 Южно-Української АЕС виконано черговий постфукусімський захід

На блоці №2 Южно-Української АЕС виконано черговий постфукусімський захід

Колектив ВП "Южно-Українська АЕС" веде інтенсивну підготовку до продовження експлуатації другого енергоблоку, проектний термін  роботи якого спливає в травні 2015 року. Широкомасштабна програма заходів, спрямованих на доведення рівня блоку-ветерана до сучасних світових стандартів безпеки, включає і постфукусімський розділ. До нього внесено роботи, покликані запобігти виникненню аварії, аналогічної тій, що сталася на японській АЕС 11 березня 2011 року.

 На другому южно-українському "мільйоннику" завершено роботи з захисту контейнмента (захисної оболонки) реактора від проплавлення в разі виникнення аварійної ситуації. У офіційній Програмі підготовки енергоблоку №2 до роботи в надпроектний термін цей захід звучить так: запобігання ранньому байпасуванню гермооболонки в результаті потрапляння розплавлених мас активної зони з шахти реактора поза гермооб’єм. Роботи виконано за аналогією з енергоблоком №1. Перший і другий южно-українські "мільйонники" належать до атомних блоків ВВЕР-1000 малої серії, тому багато в чому ідентичні.

У проектах останнього покоління на випадок аварії та розплавлення палива передбачено так звані пастки активної зони, призначені для локалізації паливного розплаву - коріуму. Блоки Южно-Української АЕС, як і всіх діючих вітчизняних атомних станцій, належать до попереднього покоління, у конструкції якого такі пастки не закладено. Це не означає, що українські атомники не працюють над підвищенням їх безпеки та посиленням  аварійної готовності.

У процесі підготовки до продовження терміну експлуатації енергоблоку №1 Южно-Української АЕС фахівцями служби аналізу безпеки підприємства спільно з енергодарським ТОВ "Тензор" були виконані унікальні розрахунки, що дозволяють констатувати: навіть за найнесприятливіших обставин коріум залишиться в межах контейнмента і не зможе пропалити його 3-метрове дно, якщо дати розплавленій масі розтектися за межами шахти реактора та захистити вразливі проходки імпульсних ліній теплової автоматики і вимірювань (ТАВ).

"Довелося займатися вивченням результатів експериментів і теоретичних досліджень,  виконаних великою наукою. До нас на АЕС України ніхто таких розрахунків не робив, - розповідає начальник служби аналізу безпеки ЮУАЕС Олександр Марков. - Ми вивчили доступні результати випробувань властивостей паливних розплавлених мас, які проводили в себе великі ядерні держави, - США, Росія, Євросоюз.  У них для цього є спеціальні стенди, на одному з яких - у німецькому місті Карлсруе - я побував. Спираючись на міжнародний досвід, ми виконали велику кількість інженерних розрахунків: проаналізували всі можливі шляхи поширення коріуму в гермооболонці, його можливі фазові стани - рідкий, в'язкий, застиглий.  Зрештою, великий обсяг вивчених наукових досліджень і самостійних розрахунків вилився в досить прості рекомендації з посилення розділяючого порогу між приміщенням з проходками КВПіА (контрольно-вимірювальних приладів і автоматики - авт.) та пришахтним об'ємом, і, в організаційній частині, - у відміну блокування дверей гермозони силовими замками. Експерти ДІЯРУ* та ДНТЦ ЯРБ** погодилися, що ці рекомендації безумовно підвищують стійкість контейнмента у разі важкої аварії».

На сьогодні рекомендації станційної служби аналізу безпеки в повному обсязі реалізовано на першому та другому енергоблоках ЮУАЕС. Пороги між приміщеннями проходок цеху ТАВ і пришахтним об'ємом за допомогою спеціального армованого бетону піднято на 1 метр. Висоту виконано з двократним запасом. У експлуатаційній інструкції  начальникові зміни перед кожним закриттям гермозони приписано особисто переконатися в тому, що масивні сталеві двері шахти реактора закриті, але не заблоковані силовими замками. Таким чином, під час нормальної експлуатації вони захищають від радіаційного впливу, в разі ж важкої аварії вони автоматично самі відкриються надлишковим тиском і дозволять коріуму вийти в об'єм контейнмента, де він розстелиться та охолоне. Ці заходи покликані запобігти найголовнішому негативному наслідку важкої аварії - викиду радіоактивного матеріалу в навколишнє середовище.

* ДІЯРУ – Державна інспекція ядерного регулювання;

**ДНТЦ ЯРБ – Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.

 

Інформація про ВП ЮУАЕС

ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 495 млрд кВт·год. електричної енергії.

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 26.04.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 26 квітня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...