Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | За час війни в Україні зросла кількість курців…Як цьому протистояти? Навіщо ми знищуємо самих себе?
AA

За час війни в Україні зросла кількість курців…Як цьому протистояти? Навіщо ми знищуємо самих себе?

Згідно соціальних опитувань, кількість українців, які зовсім не курять, скоротилася на 4,7% у порівнянні з початком 2021 року.

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні зросла кількість курців горючих сигарет на майже 5%.

Як повідомили представники громадської організації "Здорові ініціативи" (Healthy Initiatives) на онлайн прес-конференції, про це свідчить порівняльний аналіз результатів опитувань, проведених КМІС на початку 2021 року і наприкінці 2022 року.

Так, кількість українців, які зовсім не курять, скоротилася на 4,7% у порівнянні з початком 2021 року і складає зараз 68,8%. Два роки тому не вживали тютюн 73,5%.

"Зростання кількості курців є суттєвим, враховуючи, що до війни розповсюдженість куріння за цим опитуванням складала 26,5%. Зокрема, на 2,3% зросла кількість "щоденних" курців, і на 2,4% більше стало курців, які вживають тютюн не щодня", - відмічають в організації "Здорові ініціативи".

Війна є найбільш очевидною причиною розповсюдження шкідливої звички, і, фактично, вона відкинула країну на кілька років назад у боротьбі проти тютюну.

Загальна тенденція розчаровує. Українці почали курити більше. Це очікувано, це реакція на стрес, пов'язаний з війною, і абсолютна зміна пріоритетів життя. Але куди це нас заведе? Куріння залишається основною причиною смерті та інвалідності, якій можна запобігти.

Програми допомоги з відмови від куріння залишаються поза пріоритетом системи охорони здоров’я України. За опитуванням КМІС, 31% курців розраховували тільки на себе, коли пробували відмовитися від тютюну. І тільки 0,9% - на консультацію в установах охорони здоров’я.

Вольові спроби залишаються головним методом відмови від куріння. Але це не працює. Лише 3-4% людей, які намагаються кинути палити за допомогою характеру, можуть це зробити, але 96% за місяць-два-рік все одно повертаються до цієї звички.

За даними Коаліції проти куріння (SFAC), курці в середньому роблять 30 або більше спроб, перш ніж остаточно кинути палити. Курці, яким надається допомога, щоб кинути курити, здатні досягнути успіху, використовуючи до трьох спроб.

За статистикою, у країнах, де лікарі займаються тим, щоб допомогти курцям позбутися шкідливої звички, боротьба з курінням значно ефективніша. Як приклад можна привести досвід Великої Британії, де саме лікарі зіграли провідну роль у боротьбі із тютюнопалінням. В умовах війни люди шукають рішення, як зменшити стрес. Описуючи найбільш уразливі групи, серед яких швидко поширюється куріння, лікар Юрій Стратович називає військових, людей в окупації, жителів районів з посиленими обстрілами, переміщених осіб і біженців. При цьому, він розвінчує міф, що куріння допомагає впоратися зі стресом. Куріння є головною причиною смерті від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Не обманюйтеся рекламними пропозиціями – не існує безпечної кількості цигарок або способів куріння. Згідно із загальносвітовою статистикою, куріння є причиною 15% усіх смертей у світі. Цигарки вбивають більше людей, ніж автомобілі, війни, СНІД, цукровий діабет та цироз печінки, разом узяті.

На жаль, абстрактне розуміння, що паління шкідливе, ніяк не додає реальної мотивації. Причому в деяких випадках навіть загроза смерті виявляється недостатньою для того, щоб відмовитися від цигарок, задоволення, яке можна відчути від них тут і зараз, для людини більш реальне, ніж смерть, яка якщо й трапиться, то коли-небудь потім.

«Один день за раз», у спільноті анонімних алкоголіків (АА) є одне правило, яке допомагає людям боротись із залежністю. Усе, що від вас вимагається – не курити один день. За ним буде ще один, і ще, і ще.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...