Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відбулося урочисте відкриття фотовиставки «Безпека. Дім. Свобода»
AA

Відбулося урочисте відкриття фотовиставки «Безпека. Дім. Свобода»

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбулося урочисте відкриття фотовиставки «Безпека. Дім. Свобода», присвяченої 80-ти річчю повстання у Варшавському гетто. Виставка прибула  до міста Южноукраїнськ завдяки підтримці Генерального консульства республіки Польща у місті Одеса і громадської організації «Южноукраїнське польське товариство Полонія» та низки інших громадських організацій у рамках соціальної ініціативи. «Пліч о пліч з українським народом».

Інформаційні стенди, представлені на виставці розповідають про повстання євреїв проти нацистської політики в часи Другої світової війни. Під час виставки з урочистим словом виступили Інна Косенко, голова громадської організації «Южноукраїнське польське товариство Полонія», римо – католицькі священики, поляки, отці Християн та Еміль, почесний ветеран України Вячеслав Громенко та директорка Южноукраїнського міського історичного музею Зореслава Клименко. Для всіх присутніх чудовий вірш продекламувала талановита місцева поетеса Валентина Тищенко. Також у заході виступили вихованці Южноукраїнської міської школи та Центру дитячої та юнацької творчості.

Ще в рамках виставки відбувся  показ відеоматеріалу про події, які відбувались у Варшавському гетто у роки Другої світової війни.

Повстання у Варшавському ґетто стало першим потужним бунтом проти політики Голокосту і надихнуло на збройний виступ в’язнів інших ґетто і таборів на території Польщі. У польській історії, літературі, мистецтві та широко зрозумілій культурі можна знайти багато згадок про повстання. Трагічні, часто неминучі, вони створили ідентичність спільноти й загалом принесли перемогу через багато років. Як і зараз, виборюючи свою свободу, ми повинні пам’ятати минуле і, спираючись на історичний досвід будувати краще майбутнє. Проте ми не забуваємо тих, хто загинув чи був убитий. Пам'ять, що передається з покоління в покоління, має бути вічною. І сьогодні ми – її хранителі.

Працюватиме фотовиставка до 18 листопада. З приводу запису на екскурсії звертайтеся за за адресою: м. Южноукраїнськ, вул. Набережна енергетиків 12-а, тел. для довідок  (05136) 5-63-71.

 

Читайте також

В Южноукраїнському міському історичному музеї проходить виставка науково-допоміжного матеріалу «Нескорені міста України» до 2-ої річниці початку визволення українських територій від рашистських загарбників

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському міському історичному музеї проходить виставка науково-допоміжного матеріалу &laqu...

В Южноукраїнському міському історичному музеї презентовано тематичну виставку науково-допоміжного матеріалу «На лінії вогню»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

В Южноукраїнському міському історичному музеї презентовано тематичну виставку науково-допоміжного ма...

Урочисте відкриття виставки-конкурсу майстрів народного мистецтва «Свою Україну любіть…»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музеї відбулося урочисте відкриття виставки-конкурсу майстрі...

У Южноукраїнському міському історичному музею експонувалася експозиція «Голокост – шрам на серці людства»

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

У Южноукраїнському міському історичному музею експонувалася експозиція «Голокост – шрам...