Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В дорогу з дитиною
AA

В дорогу з дитиною

Нині майже три мільйони маленьких українців стали вимушеними переселенцями. Щоб переїзд для них був хоч трохи легшим, експерти UNICEF зібрали поради для батьків:

Розкажіть про дорогу дитині, навіть якшо ви самі не знаєте точно, куди їдете. Скажіть, що вирушаєте у безпечніше місце, розкажіть про міста, які проїжджатимете. Так дитина відчує вашу впевненість, що ситуація під контролем.

Проговоріть правила поведінки в дорозі – це важливо з погляду безпеки. Наприклад, коли ви зупинятиметеся на блокпостах, потрібно поводитися тихо, не визирати з вікон і у жодному разі не виходити з транспорту.

Спостерігайте за фізичним та емоційним станом дитини. Звісно, батьки знають, що треба запитати, чи хоче вона їсти або ж в туалет. Але через стрес малюк може поводити себе інакше, ніж зазвичай – допоможіть йому розслабитись. Наприклад, придумайте “кодове слово” для переклички, щоб в дорозі підтримувати з ним контакт.

Перемикайте увагу дитини, щоб зняти напругу. Можна це зробити через тіло – поплескати, витягнути руки, стиснути кулачки, міцно заплющити очі, а потім розкрити долоні, струсити руки і відкрити очі. А можна через звуки – поспівати разом чи погиркати, мов звір.

Візьміть у дорогу улюблену іграшку. Це і відволіче, і залишить зв’язок з домом. Якщо малюку буде страшно, звична річ допоможе заспокоїтись.

І пам’ятатайте: спочатку кисневу маску взягають на себе, а потім на тих, хто поруч.

Тож давайте собі перепочити, пийте більше води та зупиняйтеся у дорозі.

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...