Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Спортивне орієнтування – спорт  для всіх, або філософія життя
AA

Спортивне орієнтування – спорт  для всіх, або філософія життя

Неймовірно, фантастично, вражаюче та надихаюче – саме такі відчуття залишаться у спогадах 4 южноукраїнців від участі у чемпіонаті світу зі спортивного орієнтування серед ветеранів, який відбувся у період з 11 по 18 серпня у м. Кошице (Словаччина).

Більше ніж 3300 учасників з 41 країни світу на протязі тижня змагалися за звання найкращого на 5 дистанціях: спринт-кваліфікація та спринт фінал по місту, кваліфікація та фінал на середній дистанції по лісу, довга лісова дистанція по гірській місцевості.

Чемпіонат світу зі спортивного орієнтування серед ветеранів – це змагання, участь в яких беруть спортсмени віком від 35 років та старше. Згідно регламенту змагань, учасники були поділені на 12 вікових категорій серед чоловіків від 35 до 90 років (з кроком у 5 років) та 11 категорій у жінок. Унікальність цих змагань та загалом самого виду спорту в тому, що він практично не має вікових обмежень!

Цікавим фактом стало те, що найбільша кількість учасників спостерігалася  навіть не серед 35-ти чи 45-річних спортсменів, а серед спортсменів вікових груп Ч-60 та Ч-65 (більше ніж 230 та 260 чоловік відповідно) !!!

Але найвражаючим фактом для всіх шанувальників здорового способу життя, була участь у змаганнях чоловіків та жінок вікових категорій 75-ти, 80-ти, 85-ти та 90-то років ! При цьому кількість учасників у цих категоріях була також неймовірною! Наприклад, у віковій категорії Ч-90 за право бути найкращим змагалися 19 учасників, які кожен змагальний день впевнено долали дистанції від 2 до 4 км, пересуваючись незнайомою місцевістю за допомогою компаса та карти !

Сила духу, оптимізм, життєстійкість та рухова активність цих учасників на протязі всіх днів змагань просто вражала !!! Щоденні заняття фізичною культурою та спортом, які, попри поважаний вік, є невід’ємною частиною їх повсякденного життя, викликає неймовірну повагу та є справжнім прикладом для наслідування молодому поколінню !!!

Команда України на чемпіонаті світу в Словаччині була представлена 77 спортсменами, серед яких було 4 представника южноукраїнського клубу спортивного орієнтування «Олімп»: Леся Свідніцька, Олексій Денисов, Марина Вичуб, Микола Скуляр.

Для южноукраїнських спортсменів, життєвий та трудовий шлях яких пов’язано із різними сферами професійної діяльності, участь у змаганнях серед ветеранів такого рангу була першим спортивним досвідом. І скажу відверто, попри відсутність медалей чемпіонату світу, наші були неперевершені! Сила волі, жага до перемоги, рішучість та цілеспрямованість, уміння володіти собою при оперативному прийнятті виважених рішень, щоденний аналіз та робота над помилками після кожного дня змагань – це тільки частина того, що мала честь бачити, спостерігаючи за роботою южноукраїнських орієнтувальників. 

Найкращий результат серед южноукраїнських спортсменів показала Леся Свідніцька (СК «Олімп» ВП ПАЕС), яка на дистанції спринт зайняла 23 місце серед 65 учасниць вікової групи Ж-40 та 25 місце на середній дистанції. При цьому час відставання на фініші між спортсменками першої та другої десятки був настільки щільним за часом, що  складав декілька хвилин, а іноді й навіть секунд.

За результатами виступів на середній дистанції змагань, учасниці вікової категорії Ж-40 були поділені на групу А та групу В для участі у завершальному етапі змагань на довгій дистанції. Зосередившись на дистанції та доклавши максимум зусиль при її проходженні, Леся Свідніцька зайняла 1 місце в групі В, продемонструвавши найкращий результат на цій дистанції серед українських спортсменок-учасниць вікової категорії Ж-40!

Вітаємо Лесю Свідніцьку та всіх наших спортсменів – учасників чемпіонату світу зі спортивного орієнтування серед ветеранів – Марину Вичуб, Олексія Денисова та Миколу Скуляра з отриманням безцінного міжнародного досвіду участі у змаганнях найвищого рангу та бажаємо їм натхнення і завзяття на життєвому та спортивному шляху !!!

Вітаємо також всіх шанувальників цього виду спорту та всіх представників южноукраїнського клубу спортивного орієнтування «Олімп», які в своєму прагненні залучити до активного способу життя та занять фізичною культурою і спортом дорослих та дітей нашого міста, своїм особистим прикладом популяризують чудовий вид спорту, об’єднуючий розумову діяльність та фізичне навантаження!

І все ж таки, спорт чи філософія життя ?!

Тільки-но завершився чемпіонат світу серед ветеранів у Словаччині, а представники южноукраїнського клубу спортивного орієнтування «Олімп» знову вражають нас своїми спортивними здобутками, викликаючи у душі величезну повагу до себе та свого стилю життя !

25-27 серпня у с. Власівка Полтавської області відбулися всеукраїнські змагання  - XXII традиційний фестиваль зі спортивного орієнтування серед ветеранів «Майстер», участь в яких взяли біля 200 спортсменів. Результатом виступу 4 южноукраїнських орієнтувальників у цих змаганнях стали 7 медалей різного гатунку!!!

1 місце – Леся Свідніцька      (СК «Олімп» ВП ПАЕС)       нічний старт, група Ж-40

1 місце – Віктор Ляблін                 (АУП ВП ПАЕС)                   нічний старт, група Ч-60

2 місце – Денис Трушков       (АУП ВП ПАЕС)                   нічний старт, група Ч-45

1 місце – Леся Свідніцька      (СК «Олімп» ВП ПАЕС)       довга дистанція, група Ж-40

3 місце – Віктор Ляблін                 (АУП ВП ПАЕС)                   середня дистанція, група Ч-60

1 місце – Леся Свідніцька      (СК «Олімп» ВП ПАЕС)       середня дистанція, група Ж-40

1 місце – Леся Свідніцька      (СК «Олімп» ВП ПАЕС)       за сумою 3-х днів, група Ж-40

МОЛОДЦІ, ЮЖНОУКРАЇНЦІ!   

ТАК ТРИМАТИ!

Пишаємося нашими орієнтувальниками та бажаємо їм нових спортивних здобутків! В свою чергу южноукраїнський клуб спортивного орієнтування запрошує всіх бажаючих долучитися до активного способу життя, прийнявши участь наприкінці вересня 2023 року  у відкритих місцевих змаганнях, а саме у 3-х годинному та 1-о годинному рогейні – одному з видів спортивного орієнтування ! За більш детальною інформацію щодо участі у цих змаганнях можна звертатися до тренера-викладача СК «Олімп» УСО Лесі Свідніцької.

Любіть спорт, любіть життя! Цінуйте та бережіть один одного!

Тільки всі разом ми сила!


 

 

Читайте також

Його величність футбол!

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Шалені емоції та щирість почуттів, непередбачуваність та неймовірна розв’язка, командний дух т...

Калейдоскоп спортивних новин

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

ПЛАВАННЯ В період з 7 по 9 квітня команда юних вихованців відділення плавання СК «Олімп» УСО ВП П...

Калейдоскоп спортивних новин

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

18 березня змагальний сезон 2023 року успішно розпочали вихованці секції спортивного орієнтування СК...

Калейдоскоп спортивних новин

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

ФУТЗАЛ 12 березня в спорткомплексі «Олімп» відбулися чергові матчі чемпіонату Миколаї...

Його величність – футбол

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

5 березня 2023 року в ігровій залі спорткомплексу «Олімп» УСО ВП ПАЕС відбулися ігри 5-г...