Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Методи профілактики респіраторних захворювань
AA

Методи профілактики респіраторних захворювань

Тема даної статті не нова. Ми не зробили жодних відкриттів. Наша мета - узагальнити наявну інформацію і ще раз нагадати нашим пацієнтам про методи профілактики респіраторних захворювань напередодні їх очікуваного, щорічного сплеску.

З досвіду минулих років ми знаємо, що підйом захворюваності на ГРВІ припадає на кінець осені-початок зими, тому починати деякі профілактичні заходи необхідно якраз зараз за 2-3 місяці до цього.

Спочатку кілька правил не медикаментозної профілактики:

1. Дотримуйтеся режиму дня, гуляйте на свіжому повітрі, висипайтеся.

2. Зверніть увагу на харчування. У сезон простудних захворювань корисно вживати продукти, багаті на вітаміни А, С, Е. Вітамін С містять цитрусові, ківі, свіжа зелень, шипшина, капуста брокколі. Джерелом вітаміну А є морква, гарбуз, шпинат. Багато вітаміну Е знаходиться в горіхах, рослинних оліях. Додавайте в своє меню кисломолочні продукти, що сприяють нормалізації мікрофлори кишківника, вона в свою чергу підсилює імунний захист.

3. Загартовуйтеся. Підвищують опірність організму щоденні водні процедури: контрастний душ, холодні ванни для ніг, обтирання і обливання холодною водою. Пам'ятайте, що починати потрібно, використовуючи теплу воду, поступово, знижуючи її температуру, доводячи до найнижчої температури води з холодного крану.

4. Необхідно провести санацію вогнищ хронічної інфекції: вилікувати всі зуби, уражені карієсом, підлікувати хронічний тонзиліт. Будь-який хронічний процес в порожнині рота знижує реактивність організму, сприяє приєднанню свіжої інфекції, а також ускладнює її перебіг.

5. Провітрюйте частіше і проводьте вологе прибирання приміщення, в якому живете і працюєте.

6. Частіше мийте руки після перебування в громадських місцях.

7. Під час епідемії уникайте місць великого скупчення людей.

Медикаментозна профілактика:

1. Вакцинація. Існує багато вакцин проти грипу, вироблених різними фармакологічними фірмами:

  • Грипол;
  • Інфлувак;
  • Ваксигрип.

Вакцинацію проводять за 2-4 місяці до передбачуваної епідемії.

Не робіть ін'єкцію вакцини самостійно. Вакцину повинен підібрати для вас лікар і вводити її потрібно в медустанові. Сучасні вакцини проти грипу ефективні в 90% випадків, але тільки тоді, коли антигенна структура вакцини відповідає антигенній структурі епідемічного штаму вірусу, при цьому вона не захищає від інших респіраторних вірусів (вірусів парагрипу, аденовірусів, риновірусів). Тому для нас цікавлять і препарати неспецифічного захисту (пункт 6).

2. Синтетичні індуктори інтерферону, до яких належать Аміксин, Кагоцел, Циклоферон. Під впливом даних препаратів в організмі починають активно синтезуватися альфа-, бета-, гамма-інтерферони. Сам же інтерферон є специфічним білком, що володіє противірусною активністю. Він здатний пригнічувати синтез білків вірусами та вірусної РНК. Індуктори інтерферону приймаються за схемою за 1-2 місяці до передбачуваної епідемії.

3. Препарати інтерферону (Гриппферон, Віферон) призначаються після безпосереднього контакту з хворим на ГРВІ та під час епідемії. Використовуються курсом, підбираються індивідуально.

4. Препарати, що вибірково діють на вірус грипу: осельтамівір, ремантадин. Їх прийом доцільний при реальній загрозі зараження саме вірусом грипу в період епідемії: хтось хворий в сім'ї, багато хворих в колективі. Призначається виключно лікарем.

5. Враховуючи, що респіраторні захворювання можуть бути не тільки вірусної, а й бактеріальної етіології, деяким пацієнтам, що страждають на рецидивуючі інфекції ЛОР-органів, часто та тривало хворіють, а також пацієнтам з хронічним бронхітом, бронхіальною астмою рекомендуються бактеріальні лізати, такі як ІРС 19, Імудон, Рибомуніл. Дані препарати містять збудники інфекцій дихальних шляхів і ЛОР-органів, що зустрічаються найбільш часто. При потраплянні в організм вони стимулюють вироблення специфічних антитіл до цих бактерій. Рекомендується курсовий прийом лізатів до 2-х разів на рік.

6. Одним з методів неспецифічного захисту від ГРВІ є очищення порожнини носа або так звана елімінаційна терапія. Мається на увазі використання сольових назальних спреїв (Аква маріс, Хьюмер, Маример). При розпиленні в носові ходи сольового розчину поліпшується функція миготливого епітелію, змивається патогенна флора з порожнини носа. Доведено, що люди, котрі користуються сольовими спреями напередодні сезону та в сезон ГРВІ хворіють рідше.

7. Фітоіммуномодулятори - це велика група препаратів, що містять ехінацею, женьшень, заманиху. Вони стимулюють процеси клітинного імунітету.

Важливо! Початок і тривалість їх прийому препаратів має призначати тільки лікар.

Пам'ятайте про те, що джерелом ГРВІ є хвора людина, всі хворі на ГРВІ мають хворіти вдома.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...