Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів підприємницької діяльності
AA

До уваги суб’єктів підприємницької діяльності

Державна служба зайнятості пропонує ряд активних програм для роботодавців, які покликані допомогти у вирішенні питань працевлаштування або збереження робочих місць для соціально вразливих категорій населення.

Компенсація ЄВ

1. У розмірі єдиного внеску (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску) за працевлаштування не менше, ніж на два роки, осіб, які:

• мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню та перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць;

• перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців.

2. Суб’єктам малого підприємництва в розмірі єдиного внеску за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця не менше, ніж на два роки.


Компенсація 50% фактичних витрат на оплату праці

Компенсування 50 відсотків фактичних витрат роботодавцю на оплату праці (але не більше розміру мінімальної заробітної плати) за працевлаштування осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць):

-особи з інвалідністю,

-учасники бойових дій,

яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п’яти років.

Загальна тривалість виплати компенсації становить 6 місяців.


Компенсація 50% ЄВ

У разі працевлаштування працівників на нові робочі місця з заробітною платою в розмірі не менше, ніж три мінімальні, протягом наступних 12 календарних місяців роботодавцю компенсуються фактичні витрати у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску.


Компенсація 50% мінімальної заробітної плати

Компенсування 50 відсотків мінімальної заробітної плати за працевлаштування безробітних осіб з числа молоді.

Загальна тривалість виплати компенсації становить не більше шести місяців.


Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Сума компенсації щомісячно складає 7100 грн. за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО. Максимальна тривалість компенсації витрат - 3 місяці з дня працевлаштування ВПО, 6 місяців - з дня працевлаштування ВПО з інвалідністю.


Компенсація витрат роботодавця на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб

Компенсація тривалістю не більше шести календарних місяців надається за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази.

Компенсація виплачується за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше, ніж за шість календарних місяців в розмірі фактичних витрат на оплату праці, та не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом.

Крім того, роботодавець, який працевлаштовує за направленням центру зайнятості безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб строком не менш, як на 12 місяців, може отримати компенсацію витрат на перепідготовку та підвищення кваліфікації. Сума компенсації встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.


Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих інвалідів

Компенсація виплачується в розмірі фактичних витрат роботодавця, але не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання, для осіб з інвалідністю І групи, 10 розмірів мінімальної заробітної плати - для осіб з інвалідністю II групи.

Компенсація надається регіональним центром зайнятості за зверненням роботодавця.

Для отримання компенсації роботодавець подає центру зайнятості за місцем провадження його господарської діяльності заяву про надання компенсації.


Надання допомоги по частковому безробіттю.

Допомога по частковому безробіттю надається застрахованим особам (працівникам та фізичним особам - підприємцям) у разі втрати ними частини заробітної плати (доходу) у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) з причин: економічного, технологічного характеру, виникнення надзвичайної ситуації, введення надзвичайного або воєнного стану, встановлення карантину.

Право на таку допомогу мають застраховані особи, за яких (які) протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини заробітної плати (доходу), сплачено (сплатили) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У разі, коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або фізичним особам - підприємцям, які є застрахованими особами, не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Допомога надається за зверненням роботодавця або фізичної особи - підприємця, яка є застрахованою особою.

Максимальний розмір допомоги не може перевищувати 50 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Тривалість такої виплати не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг).


Надання мікрогрантів та грантів на створення або розвиток власної справи

Кошти надаються на безповоротній основі за умови дотримання Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу (Постанова КМУ від 21 червня 2022 року Nº 738).

Сума мікрогрантів за програмою «Власна справа» - від 50 до 250 тисяч гривень.

Основною вимогою отримання коштів є створення нових робочих місць.

Подати заявку на отримання мікрогранту можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу.

Рішення щодо надання мікрогрантів приймає Державний цент зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

Впродовж трьох років підприємець повертає отриману суму коштів шляхом сплати податків та зборів, передусім за працевлаштованих працівників.

Кабінет Міністрів 30 березня 2023 року ухвалив постанову Nº286 про розширення з 10 квітня 2023 року програми надання безповоротних грантів рамках проєкту єРобота, яка включатиме Порядок надання грантів на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей.

Розмір гранту, який надається одному отримувачу, визначається відповідно до його суми запиту та не перевищує:

1)для члена сім’ї у разі зобов’язання створити:

одне робоче місце - до 250 тис. гривень;

два робочих місця - від 250 тис. до 500 тис. гривень.

2) для учасника бойових дій та / або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа - підприємець, у разі зобов’язання створити:

одне робоче місце - до 250 тис. гривень;

два робочих місця - від 250 тис. до 500 тис. гривень,

чотири робочих місця - від 500 тис. до 1000 тис. гривень.

Для отримання гранту в сумі від 500 тис. до 1000 тис. гривень учасник бойових дій та / або особа з інвалідністю внаслідок війни повинна бути зареєстрована як фізична особа - підприємець не менше 36 місяців до моменту подання заяви на отримання гранту.

Гранти у розмірі до 500 тис. гривень включно фінансуються за рахунок коштів гранту.

Гранти від 500 тис. до 1000 тис. гривень надаються за умови співфінансування отримувачем у такому співвідношенні: 70 відсотків вартості проєкту - за рахунок гранту, не менше 30 відсотків - за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).


Ваучер на навчання

Ваучер - документ встановленого зразка, що дає особі право на перепідготовку за робітничою професією, підготовку за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутого за іншою спеціальністю, підготовку на наступному рівні освіти (крім третього (освітньо-наукового / освітньо-гворчого) рівня вищої освіти), спеціалізацію та підвищення кваліфікації у закладах освіти чи у роботодавця.

Основна мета видачі ваучера - підвищення конкурентоспроможності та розширення можливостей для працевлаштування.

Навчатися за ваучером можна за 70 професіями та спеціальностями, зокрема, у сфері ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування, самостійно обравши професію або спеціальність, заклад освіти у межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну.

Право на отримання ваучера мають:

- особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення ними пенсійного віку;

- особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців рокової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України або Державної кримінально-виконавчої служби України при звільненні за певних умов;

- особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, до досягнення ними пенсійного віку;

- внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;

- особи з інвалідністю за відсутності підходящої роботи;

- особи стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;

- особи, які у період дії воєнного стану в Україні або окремих територіях отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій.

Усі бажаючі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими в службі зайнятості як безробітні.


Професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців для конкретних робочих місць у навчальних закладах, Центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості України, безпосередньо на виробництві

З метою вирішення кадрових потреб підприємств, установ та організацій у робочій силі, пропонуємо скористатись такою соціальною послугою служби зайнятості, як професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця.

Професійне навчання організовується державною службою зайнятості у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, Центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості та безпосередньо на виробництві.

Відповідно до сучасних тенденцій розвитку ринку праці професійне навчання безробітних може здійснюватися на замовлення роботодавців як поточного, так і перспективного характеру.


ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ УЧАСНИКІВ ВОЙОВИХ ДІЙ

Відповідно до постанови КМУ від 15.09.2023 №984 впроваджується експериментальний проект - організація професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні. Відтепер ветерани мають можливість незалежно від рівня їх освіти пройти підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації в Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості за 95 ліцензованими професіями та 365 освітніми програмами. Навчання може здійснюватися як за очною (денною, вечірньою), так і дистанційною, дульною формами, або їх поєднанням. Строк навчання — до 6 місяців. Під час навчання забезпечується безоплатне проживання як учаснику бойових дій, так і особі, що її супроводжує (якщо навчання проходить особа з інвалідністю 1 групи), а також компенсація їх проїзду.

Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.

Фінансування такого професійного навчання та пов’язаних із ним витрат здійснюється коштом Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.


Вивчення потреб роботодавця та надання допомоги щодо укомплектування підприємств персоналом

Державна служба зайнятості володіє найбільшою базою вакансій та шукачів роботи в Україні.

Інформація про вільні робочі місця розміщується в електронній базі вакансій Державної служби зайнятості, на стендах, Єдиному порталі вакансій www.jobportal.dez.gov.ua  та веб-сайті служби зайнятості www.dez.gov.ua тощо.

Більш детально Ви маєте можливість ознайомитись з послугами на сайті https://www.dcz.gov.ua/ або поспілкувавшись безпосередньо консультантом роботодавців, Наталею КОТЛЯРЧУК, за номером +380(67) 514 45 52.

 

Читайте також