Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Безпека на воді влітку
AA

Безпека на воді влітку

Літо — сезон відпочинку людей на воді, а від того і період підвищеного ризику виникнення надзвичайних подій на водних об'єктах. Однак тонуть люди, на жаль, не тільки влітку. Реєструються епізоди взимку, і восени, наприклад під час риболовлі.

Так, на Миколаївщині з початку поточного року зареєстровано 13 подій на водних об'єктах області, в результаті яких загинуло 11 осіб, двоє з них — діти. Врятовано 2 людей. Чому ж, за статистикою, переважна більшість випадків все ж закінчується трагічно, і чому так рідко вдається вирвати життя людини із водяної пастки?! 

Варто зазначити, що зазвичай, люди тонуть на очах у інших. Але, на жаль, людина не завжди може покликати на допомогу. 

Тому варто знати, що коли людина тоне то зазвичай закидає голову назад, а тіло тримається у вертикальному положенні. Руки при цьому можуть бути розкинуті, наче шукають опору. Перед остаточним потопленням тіло може зануритися під воду декілька разів. Після першого занурення для порятунку є 5-6 секунд, але жодних криків про допомогу можна не почути. 

Чому так відбувається? Наша дихальна система розрахована, в першу чергу, для дихання, а мова — то її вторинна функція. Тож людина перш за все намагається дихати. Часу у неї зазвичай вистачає тільки на те, щоб видихнути під водою і спробувати захопити якомога більше повітря на поверхні. Тому якщо людина мовчки вертикально борсається у воді, її погляд скляніє, мерщій на допомогу. 

Параліч дихального центру настає через 4-6 хвилин після занурення людини, що тоне, під воду остаточно, а серцева діяльність може зберігатися до 15-17 хвилин. Тому заходи першої допомоги повинні виконуватися одразу! 

Чого взагалі не можна робити на воді?

Якщо не вмієте плавати, не можна перебувати у воді на надувному матраці або камері. Така розвага вкрай небезпечна та може закінчитися трагічно.

Не купайтеся вночі - романтично, але небезпечно. Якщо будете тонути, навряд чи хто це помітить.

Якщо не вмієте плавати, не можна заходити у воду вище пояса. Якщо у водоймищі течія, краще не заходити взагалі.

Не намагайтеся проплисти на водному транспорті поблизу із місцем купання людей, адже ви можете не помітити плавців і станеться лихо.

Відмовтеся від плавання відразу після їжі, у брудній та занадто холодній воді. В жодному разі не заходьте у воду у нетверезому стані.

І на завершення. Будьте сумлінними, уважними один до одного, і головне, до самих себе! В екстрених ситуаціях телефонуйте на спецлінію 101.

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...