Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Доманівська райрада погодила Заяву про наміри ВП ЮУАЕС щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища
AA

Доманівська райрада погодила Заяву про наміри ВП ЮУАЕС щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища

9 вересня депутати Доманівської районної ради на ХХХV позачерговій сесії 6-го скликання погодили «Заяву про наміри щодо підвищення нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м в рамках реалізації проекту «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС». У роботі сесії взяли участь представники місцевої влади, Миколаївської  облдержадміністрації та Южно-Українського енергокомплексу на чолі з генеральним директором ВП «Южно-Українська АЕС» Володимиром Лісніченком.

У рамках обговорення винесеного на розгляд питання депутати заслухали інформацію фахівців-гідроенергетиків про критичну ситуацію, що склалася через надзвичайну маловодність річки Південний Буг. Було наголошено на тому, що витрати води в річці зменшились до рівня 4,8 куб. метра на секунду. При цьому рівень води в Олександрівському водосховищі знижено з позначки 16 м до 14,5 м. Було також зазначено: подальше зниження рівня водойми призведе до повної зупинки Ташлицької ГАЕС, що, в свою чергу, значно погіршить збалансованість енергосистеми півдня України.

У виступах присутніх на сесії звучало: підтримка Заяви про наміри ВП ЮУАЕС щодо підвищення рівня водосховища вкрай важлива для всієї громади Миколаївської області; у рамках проекту буде вирішено не лише питання енергозабезпечення, а й реалізовано цілу низку заходів програми соціального партнерства. Так, з початку відновлення будівництва ТГАЕС (протягом 2001-2014 рр.) Миколаївщина отримала понад 160 мільйонів гривень, які було направлено на розвиток інфраструктури регіону.

Після ретельного обговорення за узгодження Заяви про наміри з 24 присутніх депутатів проголосував 21, троє – утримались, тих, хто висловився проти не було. Раніше зазначений документ узгодили представники Южноукраїнської міської ради, райрад Арбузинського та Вознесенського районів. Рішення доманівських депутатів завершило процес погодження Заяви про наміри южно-українських гідроенергетиків щодо підняття НПР водосховища до позначки 20,7 м, що в майбутньому допоможе уникнути проблем водозабезпечення населених пунктів нижче за течією.

 

Додатково:

Олександрівське водосховище входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу в якості нижнього водоймища Ташлицької ГАЕС. З 2010 року, коли рівень води у водоймі було піднято до позначки 16,0 м, водосховище набуло додаткового призначення. Упродовж останніх 5 років воно використовується як для гідроенергетики (забезпечення роботи Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕС), так і для питного водопостачання та зрошування. За  позначки НПР 16,0 м водойма має корисну ємність 20,95 млн м3, з яких 13,8 млн м3 використовуються для водогосподарських потреб Миколаївщини. Цього запасу дедалі частіше не вистачає.

Підняття  рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м дозволило б досягти корисної ємності 72,6 млн м3, більше половини з якої, а саме 46,10 млн м3, призначатиметься для водозабезпечення населення та народного господарства області.

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...