Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На другому блоці ЮУАЕС у рамках продовження експлуатації виконано контроль корпусу реактора
AA

На другому блоці ЮУАЕС у рамках продовження експлуатації виконано контроль корпусу реактора

 

19 серпня на другому енергоблоці Южно-Української АЕС завершено внутрішній і зовнішній контроль корпусу реактора. Внутрішній контроль виконано в рамках робіт з продовження експлуатації блоку №2. За інформацією фахівців, результати - позитивні.

- У порівнянні з типовими обсягами експлуатаційного контролю, якому корпус реактора піддається з періодичністю 1 раз на 4 роки, нинішні роботи збільшено на обсяг  вихрострумового та ультразвукового контролю зони патрубків, - пояснює начальник лабораторії дистанційних засобів контролю та ремонту служби контролю металів ЮУАЕС Володимир Ничепуренко. - Ці роботи проводяться, як правило, у рамках продовження експлуатації енергоблоку.

Перевірка стану патрубкової зони реактора (включаючи радіусні переходи) зсередини виконувалася за допомогою системи експлуатаційного неруйнівного контролю, доставленої з Хмельницької АЕС. Контроль внутрішньої поверхні реактора проводився трьома методами – вихрострумовим, ультразвуковим і візуальним. Роботи було виконано протягом 9 діб. Сканування антикорозійного наплавлення, основного металу та зварних з'єднань корпусу реактора з внутрішнього боку велося за допомогою вихрострумових та ультразвукових датчиків, встановлених на маніпуляторі, який монтується на головний роз'єм реактора. Показники датчиків оброблялися спеціальним програмним забезпеченням. Спираючись на отримані результати,  фахівці з аналізу даних зробили висновки щодо стану металу.

- Вже після перетину «екватора» контролю, тобто виконавши більшу половину запланованих робіт, ми зрозуміли, що отримуємо задовільні результати. І сьогоднішній підсумок повністю підтвердив наші очікування, - повідомив В. Ничепуренко.

Паралельно з внутрішнім позитивні результати показав і зовнішній контроль корпусу реактора. Для його виконання використовувалася установка Южно-Української АЕС. На сьогодні в Україні вона є єдиною атестованою системою для проведення такого виду обстежень корпусу реактора зовні.

Що стосується решти внутрішньої поверхні корпусу реактора, - циліндрична частина (за винятком зони патрубків) і днище, - то її контроль був виконаний 2011 року і також завершився позитивним результатом.

Таким чином, на сьогодні роботи з контролю корпусу реактора другого енергоблоку ЮУАЕС, що є однією з обов'язкових процедур, передбачених програмою підготовки блоку до надпроектної експлуатації, завершено в повному обсязі.

1-       центральна зала реактора, підготовка до установки системи контролю реактора зсередини;

2 - маніпулятор на штатному місці, йде процес контролю;

3 –монітори  пульта управління установки ХАЕС;

4 - система зовнішнього  контролю корпусу реактора (установка ЮУАЕС).

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 02.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 02 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...