Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На другому блоці ЮУАЕС у рамках продовження експлуатації виконано контроль корпусу реактора

21.08.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУАЕС

 

19 серпня на другому енергоблоці Южно-Української АЕС завершено внутрішній і зовнішній контроль корпусу реактора. Внутрішній контроль виконано в рамках робіт з продовження експлуатації блоку №2. За інформацією фахівців, результати - позитивні.

- У порівнянні з типовими обсягами експлуатаційного контролю, якому корпус реактора піддається з періодичністю 1 раз на 4 роки, нинішні роботи збільшено на обсяг  вихрострумового та ультразвукового контролю зони патрубків, - пояснює начальник лабораторії дистанційних засобів контролю та ремонту служби контролю металів ЮУАЕС Володимир Ничепуренко. - Ці роботи проводяться, як правило, у рамках продовження експлуатації енергоблоку.

Перевірка стану патрубкової зони реактора (включаючи радіусні переходи) зсередини виконувалася за допомогою системи експлуатаційного неруйнівного контролю, доставленої з Хмельницької АЕС. Контроль внутрішньої поверхні реактора проводився трьома методами – вихрострумовим, ультразвуковим і візуальним. Роботи було виконано протягом 9 діб. Сканування антикорозійного наплавлення, основного металу та зварних з'єднань корпусу реактора з внутрішнього боку велося за допомогою вихрострумових та ультразвукових датчиків, встановлених на маніпуляторі, який монтується на головний роз'єм реактора. Показники датчиків оброблялися спеціальним програмним забезпеченням. Спираючись на отримані результати,  фахівці з аналізу даних зробили висновки щодо стану металу.

- Вже після перетину «екватора» контролю, тобто виконавши більшу половину запланованих робіт, ми зрозуміли, що отримуємо задовільні результати. І сьогоднішній підсумок повністю підтвердив наші очікування, - повідомив В. Ничепуренко.

Паралельно з внутрішнім позитивні результати показав і зовнішній контроль корпусу реактора. Для його виконання використовувалася установка Южно-Української АЕС. На сьогодні в Україні вона є єдиною атестованою системою для проведення такого виду обстежень корпусу реактора зовні.

Що стосується решти внутрішньої поверхні корпусу реактора, - циліндрична частина (за винятком зони патрубків) і днище, - то її контроль був виконаний 2011 року і також завершився позитивним результатом.

Таким чином, на сьогодні роботи з контролю корпусу реактора другого енергоблоку ЮУАЕС, що є однією з обов'язкових процедур, передбачених програмою підготовки блоку до надпроектної експлуатації, завершено в повному обсязі.

1-       центральна зала реактора, підготовка до установки системи контролю реактора зсередини;

2 - маніпулятор на штатному місці, йде процес контролю;

3 –монітори  пульта управління установки ХАЕС;

4 - система зовнішнього  контролю корпусу реактора (установка ЮУАЕС).