Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Проектний термін експлуатації другого енергоблоку Южно-Української АЕС завершиться 12 травня 2015 року
AA

Проектний термін експлуатації другого енергоблоку Южно-Української АЕС завершиться 12 травня 2015 року

 Держінспекцією ядерного регулювання України і Міністерством енергетики та вугільної промисловості погоджено рішення НАЕК «Енергоатом» «Про приведення етапу життєвого циклу «експлуатація» енергоблоку №2 Южно-Української АЕС у відповідність до вимог чинних норм та правил».

У рішенні, зокрема, зазначається, що у 2000 році законодавством України у сфері використання ядерної енергії, а також нормами та правилами з безпеки було введено визначення окремих етапів життєвого циклу ядерних установок, а саме:  вибір майданчика, проектування, будівництво, введення в експлуатацію, експлуатація, зняття з експлуатації. Етапи «введення в експлуатацію» та «експлуатація» є різними  етапами життєвого циклу ядерної установки. На право впровадження кожного з цих етапів експлуатуюча організація отримує окрему ліцензію.

Порядок прийняття енергоблоків АЕС у експлуатацію у 2 етапи: в дослідно-промислову експлуатацію та промислову експлуатацію - відповідає світовій практиці, що відображено в рекомендаціях Міжнародного агентства з атомної енергії та підтверджується інформацією, зафіксованою в базі даних МАГАТЕ «The Power Reactor Information System» (www.iaea.org/pris).

Для енергоблоків, що були введені в експлуатацію до зміни законодавства та нормативної бази, початок етапу життєвого циклу «експлуатація» має відповідати даті закінчення комплексних випробувань на 100%-му рівні потужності (закінчення дослідно-промислової експлуатації). Відповідно, початок промислової експлуатації та початок проектного строку експлуатації має відраховуватися від цієї дати.

Вищезазначений підхід для енергоблоку №2 Южно-Української АЕС є аналогічним підходу, реалізованому для енергоблоку №1 ЮУАЕС, і погоджений Держатомрегулювання та Головним конструктором реакторних установок ВВЕР - дослідно-конструкторським бюро «Гідропрес», який є відповідальним за визначення проектного строку експлуатації.

Враховуючи проведений аналіз чинного законодавства, норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки,  державних будівельних норм, обсягу виконаних робіт під час введення у експлуатацію енергоблоку №2 Южно-Української АЕС та низки інших документів, за початок етапу життєвого циклу «експлуатація» енергоблоку №2 Южно-Української АЕС визнано 12 травня 1985 р. Саме в цей день було закінчено комплексні випробування на 100%-му рівні потужності (дослідно-промислову експлуатацію), що згідно з чинними нормативними документами відповідає даті підписання акту Державною приймальною комісією прийняття енергоблоку в промислову експлуатацію.

Виходячи з цього, проектний 30-річний термін експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС має завершитися 12 травня 2015 р. 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...