Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Проектний термін експлуатації другого енергоблоку Южно-Української АЕС завершиться 12 травня 2015 року

17.03.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 Держінспекцією ядерного регулювання України і Міністерством енергетики та вугільної промисловості погоджено рішення НАЕК «Енергоатом» «Про приведення етапу життєвого циклу «експлуатація» енергоблоку №2 Южно-Української АЕС у відповідність до вимог чинних норм та правил».

У рішенні, зокрема, зазначається, що у 2000 році законодавством України у сфері використання ядерної енергії, а також нормами та правилами з безпеки було введено визначення окремих етапів життєвого циклу ядерних установок, а саме:  вибір майданчика, проектування, будівництво, введення в експлуатацію, експлуатація, зняття з експлуатації. Етапи «введення в експлуатацію» та «експлуатація» є різними  етапами життєвого циклу ядерної установки. На право впровадження кожного з цих етапів експлуатуюча організація отримує окрему ліцензію.

Порядок прийняття енергоблоків АЕС у експлуатацію у 2 етапи: в дослідно-промислову експлуатацію та промислову експлуатацію - відповідає світовій практиці, що відображено в рекомендаціях Міжнародного агентства з атомної енергії та підтверджується інформацією, зафіксованою в базі даних МАГАТЕ «The Power Reactor Information System» (www.iaea.org/pris).

Для енергоблоків, що були введені в експлуатацію до зміни законодавства та нормативної бази, початок етапу життєвого циклу «експлуатація» має відповідати даті закінчення комплексних випробувань на 100%-му рівні потужності (закінчення дослідно-промислової експлуатації). Відповідно, початок промислової експлуатації та початок проектного строку експлуатації має відраховуватися від цієї дати.

Вищезазначений підхід для енергоблоку №2 Южно-Української АЕС є аналогічним підходу, реалізованому для енергоблоку №1 ЮУАЕС, і погоджений Держатомрегулювання та Головним конструктором реакторних установок ВВЕР - дослідно-конструкторським бюро «Гідропрес», який є відповідальним за визначення проектного строку експлуатації.

Враховуючи проведений аналіз чинного законодавства, норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки,  державних будівельних норм, обсягу виконаних робіт під час введення у експлуатацію енергоблоку №2 Южно-Української АЕС та низки інших документів, за початок етапу життєвого циклу «експлуатація» енергоблоку №2 Южно-Української АЕС визнано 12 травня 1985 р. Саме в цей день було закінчено комплексні випробування на 100%-му рівні потужності (дослідно-промислову експлуатацію), що згідно з чинними нормативними документами відповідає даті підписання акту Державною приймальною комісією прийняття енергоблоку в промислову експлуатацію.

Виходячи з цього, проектний 30-річний термін експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС має завершитися 12 травня 2015 р.