Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮУАЕС готується до продовження терміну експлуатації енергоблоку №2
AA

ЮУАЕС готується до продовження терміну експлуатації енергоблоку №2

 У травні 2015 року завершиться 30-річний термін проектної експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС. Южно-українські енергетики активно готуються продовжити життя й цьому «мільйоннику».

Нагадаємо, що в листопаді 2013 року Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) у результаті розгляду висновків оцінки безпеки визнала обґрунтованою експлуатацію першого атомного блоку ЮУАЕС упродовж ще 10 років - до наступної переоцінки безпеки. Таким чином, блок-первісток Южно-Української атомної електростанції працюватиме як мінімум до 2 грудня 2023 року. Успішний досвід продовження ресурсу цього енергоблоку став унікальним у європейській практиці.

Нині для того, щоб вдихнути нове життя в другий южно-український «мільйонник», колектив ВП ЮУАЕС націлений реалізувати не менш складний та відповідальний обсяг робіт. Приміром, оцінка технічного стану обладнання, будівель та споруд виконується за 15 групами. З них 11 рішень щодо продовження терміну експлуатації вже погоджено, за 4 - звітні матеріали знаходяться у стадії доопрацювання та узгодження з ДІЯРУ.

У повному обсязі на сьогодні вже проведено кваліфікацію обладнання (756 одиниць) на «жорсткі» умови навколишнього середовища. Кваліфікацію на сейсмічний вплив має бути встановлено для 2013 одиниць обладнання. З них на 1521 одиниці її вже проведено, для 84 - буде встановлено після виконання коригуючих заходів під час планово-попереджувальних ремонтів (ППР), на 8 одиницях обладнання кваліфікація ще ведеться.

Що стосується виконання обов'язкових робіт з підвищення рівня безпеки, необхідних для продовження терміну експлуатації енергоблоку №2, то за словами заступника головного інженера з модернізації та реконструкції ВП ЮУАЕС Андрія Біндюкова, фахівцям належить виконати 81 захід. З них 12 на сьогодні вже реалізовано. 21 захід планується виконати в поточному році, решту 48 – під час ППР 2015-2016 рр.

Обов'язкові для продовження терміну експлуатації блоку №2 заходи складаються з 3 груп. Перша - основна і найбільш об'ємна - це роботи за Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки (КзППБ). Сюди ж входять постфукусімські (як і на першому енергоблоці, їх 10). До другої увійшли інжинірингові заходи з продовження терміну експлуатації. І третя частина включає роботи з усунення відхилень від вимог чинних нормативно-технічних документів.

«Найімовірніше ми зупинимося на тривалий ремонт у середині травня 2015 року. Він продовжиться 300 діб - до березня 2016-го. За цей період маємо намір виконати всі необхідні роботи», - завершує Андрій Биндюков.

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...